Een klassieker: nougat

Ine van Mierlo van Keuken en Tuin schrijft over haar (moes)tuin. Deze keer gaat ze aan de slag met nougat met noten uit eigen tuin.

Omdat deze tijd van het jaar een periode is met veel suikergeweld en zoetigheden, begin ik met een kerstklassieker: nougat. Nougat maken is best een werk. Het vereist bijvoorbeeld een precieze werkwijze qua temperatuur en timing. De hoeveelheden voor dit basisrecept zijn niet te groot, mocht het de eerste keer mislukken zoals bij mij. Gebruik je namelijk een te lage temperatuur, wordt de nougat niet hard genoeg. En gebruik je juist een te hoge temperatuur juist, dan is de nougat niet meer te snijden. Te zachte nougat kun je verwerken in bijvoorbeeld een taart. In dit jaargetijde kun je prima noten en (gedroogd) fruit uit eigen tuin gebruiken.

 

Recept: nougat

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 75 g walnoten of hazelnoten
  • 150 g amandelen, met of zonder vlies
  • 50 g ongezouten pistachenootjes
  • 215 g fijne kristalsuiker
  • 68 ml glucosestroop of honing
  • 38 ml water
  • 188 g vloeibare honing
  • 50 g gedroogd fruit, bijvoorbeeld aardbeien van het land
  • 2 kleine eiwitten (circa 38 g)
  • rasp van 1 limoen of citroen (of naar smaak allebei)

Zo maak je het

  • Rooster de noten bruin en warm in de oven op 160 °C en hou ze warm als je aan de slag gaat met de rest van het recept. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Het model en de grootte van de bakvorm bepalen meteen hoe dik je de nougat maakt.
  • Doe de suiker met de glucosestroop (of honing) met 38 ml water in een pan. Breng dit zonder te roeren aan de kook. Zet, zodra de suiker is gesmolten, het vuur hoger en zorg voor een temperatuur van 145 ° Het moet de consistentie van siroop worden.
  • Kook in een andere pan de 188 g honing tot 130 ° Pas wanneer beide substanties de juiste temperatuur hebben, ga je de eiwitten stijf kloppen.
  • Schenk eerst het honingmengsel van 188 g bij de eiwitten en mix dit goed. Voeg daarna het suikersiroopmengsel toe en meng alles nog zeker 20 tot 30 minuten met een mixer, totdat een taai goedje ontstaat.
  • Voeg de warme noten en de limoen/citroenrasp toe en druk de nougat in de vorm. Laat dit drie nachten rusten.

Heerlijk om van te snoepen, maar nog leuker om weg te geven als geschenk!

0