Recept: zelfgeplukte daslookpesto

In Buitenleven #4 gingen we op bezoek in de tuin van Djoeke van Zwetselaar. Daar mogen daslook, koekoeksbloemen en judaspenning gewoon blijven staan. Als de daslook te wild wordt, grijpt Djoeke in. Dan plukt ze de plant en verplaatst ze die. Of ze maakt er gewoon daslookpesto van. 

Daslook (Allium ursinum) staat erom bekend dat het nogal kan woekeren. De plant bloeit van april tot en met juni en heeft bolronde, witte bloempjes. Groeit de plant in jouw tuin? Dan heb je geluk, want de ovale bladeren zorgen voor een heerlijke pesto. De smaak tussen de bladeren zit tussen ui en knoflook in.

daslookpesto

Ingrediënten

  • Een handje daslook
  • 60 gr pijnboompitten
  • 2 dl olijfolie
  • 60 gr oude kaas
  • 1 citroen
  • Zeezout

daslookpesto

Daslookpesto bereiden

Zin in daslookpesto? Dan moet je zeker het onderstaande recept eens proberen.

Pers de citroen uit. Mix de daslook, pijnboompitten, kaas en een deel van de olie in de keukenmachine. Heb je geen keukenmachine? Een staafmixer werkt ook! Daarna giet je de rest van de olijfolie erbij en roer je het geheel tot een smeuïge massa. Breng het mengsel op smaak met citroensap en zout.

Lookfamilie

Dat de smaak van daslook ergens tussen ui en knoflook zit, is niet gek. Daslook is een vaste plant uit de lookfamilie (Alliaceae) of uienfamilie. De plant wordt in Nederland wettelijk beschermd. Andere soorten uit de lookfamilie zijn:

  • Sjalot ofwel Eslook (Allium ascalonicum)
  • Ui (Allium cepa)
  • Prei (Allium porrum)
  • Bieslook (Allium schoenoprasum)
  • Knoflook (Allium sativum)

Foto’s: Shutterstock