Recept: erwtensoep met rundvlees

Ine van Mierlo van Keuken en Tuin schrijft over haar (moes)tuin. Deze keer gaat ze aan de slag met prei voor in een oer-Hollands recept: erwtensoep.

Al enige tijd is er in de moestuin prei te oogsten. Met deze dankbare groente kun je alle kanten op, bijvoorbeeld in een grote pan ouderwetse erwtensoep. Mocht je een flinke oogst hebben, dan kun je de prei heel eenvoudig invriezen. Snijd in ringen, blancheer dit twee minuutjes en maak zakjes voor in de diepvries. Als je gaat koken hoef je alleen maar een zakje uit de vriezer te halen: ontdooien is niet nodig.

In dit recept maak ik gebruik van rundvlees. Voor veel mensen is dit ondenkbaar, want erwtensoep zonder varkensvlees is als vloeken in de kerk. Dat neemt niet weg dat ik al een keer deze soep heb geserveerd aan mensen die zweren bij een varkenspoot in de erwtensoep, maar die niks hebben gemerkt. Het recept is verder vrij simpel, maar blijft – zeker op koude en gure dagen – een echte klassieker.

Deze ingrediënten heb je nodig voor de erwtensoep:

  • 500 g (runder)soepvlees
  • 1 (runder)rookworst
  • 500 g spliterwten
  • 1 knolselderij (het blad gebruik ik ook)
  • 2 grote preien
  • 1 winterwortel
  • 3 aardappels
  • 2 bouillonblokjes

prei voor in de erwtensoep

Zo maak je het:

  • Was de spliterwten goed en zet ze op met drieënhalve liter koud water. Voeg meteen het soepvlees toe en breng de pan aan de kook. Schuim het goed af. Laat vervolgens de ‘soep’ minimaal 2 uur zachtjes koken. Blijf tussendoor steeds goed afschuimen.
  • Snijd de groenten en bewaar het blad van de selderij. Vervolgens voeg je de gesneden groenten en het selderijblad toe. Laat dit ook goed meetrekken.
  • Verwarm de rookworst in de soep. Dit kan in zijn geheel, maar ik snijd er meteen plakjes van en laat die meetrekken. Voeg naar smaak de bouillonblokjes en zout toe.

Fotografie: shutterstock

0