Recept: Van haver tot gort

Als het buiten guur en nat is, dan is er niets zo lekker als een bord heerlijke, warme pap. Mocht je alleen maar havermoutpap weten te bedenken, dan is het boek Van haver tot gort van Ingrid Hofstra een goede uitkomst. Met maar liefst 60 seizoensrecepten kun je naar hartenlust variëren. Buitenleven deelt alvast een heerlijk recept met je.

Boekweitpap met stoofpeer en earlgrey-karamelsaus

Nodig:

Voor de pap

  • 45 g boekweitkorrels
  • 1 tl citroensap
  • 40 ml rijstmelk
  • 1 bevroren banaan
  • 1 tl vanille-extract

Voor de stoofpeer (maak wat extra)

  • 6 gieser wildeman-peren
  • 400 ml rode wijn of 200 ml limonade
  • 300 ml water (500 ml bij gebruik van limonade)
  • 200 g suiker
  • 1 vanillepeul, zaden geschraapt
  • 2 steranijs
  • 1 kaneelstokje

Voor de karamelsaus

  • 2 zakjes earlgreythee
  • 250 ml kokend water
  • 600 g suiker
  • 4 el koude boter

    BOEKWEITPAP MET STOOFPEER EN EARLGREYKARAMELSAUS

    Bereiding:

    1. Week de boekweit een nacht in een kom met warm water en citroensap. Daarna dek je pap af. Spoel de korrels de volgende ochtend goed af.

    2. Maak eerst de stoofperen. Schil de peren en laat het steeltje eraan zitten. Daarna verwijder je het kroontje aan de onderkant van de peer. Vervolgens doe je de wijn, water, suiker, vanille, steranijs en kaneel in een pan met dikke bodem.

    3. Breng het mengsel aan de kook, roer goed zodat de suiker oplost. Voeg de peren toe, zet het vuur laag en laat de peren vervolgens 90 minuten met het deksel op de pan stoven.

    4. Doe boekweit, rijstmelk, bevroren banaan en vanille-extract in een blender. Blend totdat er een gladde pap ontstaat. Zet in de koelkast.

    5. Maak nu de karamelsaus. Laat de thee 10 minuten in het water trekken. Giet vervolgens in een pan met de suiker en breng aan de kook op matig vuur. Roer niet! De suiker zal langzaam verkleuren en amberbruin worden. Dit kan circa 15 à 20 minuten duren. Wacht geduldig. Haal de pan van het vuur zodra alle suiker gesmolten is en het mengsel zachtjes begint te pruttelen. Voeg de boter toe en roer. Giet de karamelsaus in een kannetje.

    6. Schep de boekweitpap in een kom en snijd de stoofperen in schijfjes. Als laatste verdeel je de peren over de pap en giet je er een beetje karamelsaus over.

Dit recept is afkomstig uit het boek Van haver tot gort van Ingrid Hofstra. € 25,-. Uitgeverij Carrera, ISBN: 9789048840205.

0