Tomeloze tomaten

Bij een tomaten denken de meeste mensen aan ronde, ronde vruchten. Maar wist je dat er een heleboel verschillende vormen en kleuren bestaan? En dat die allemaal een andere smaak hebben?

tomaten

Foto: Eric Waterschoot

Tomaten top 5

  1. ‘Coeur de Boeuf’, ofwel ossenharttomaat: een Frans tomatenras met een ribbelige
    structuur en het formaat van een ossenhart. Een zeer smaakvolle tomaat.
  2. ‘Black Pear’: decoratieve, zwarte, peervormige tomaat met bijzonder veel smaak.
  3. ‘Polish Linguisa’: een volle smaaktomaat voor in de soep, zo is hij wat droog.
  4. Honigtomaten: zoet en klein van stuk, erg lekker om uit de hand te eten.
  5. ‘Voyage’, of ook wel Reisetomate: decoratief door zijn verschillende vruchtkamers. Zeer smaakvol ook.

 

‘Coeur de Boeuf’

Recept: gevulde ‘Coeur de Boeuf’

Voor 4 à 6 personen – voorbereidingstijd: 10 minuten – oventijd: 40 á 45 minuten

De ‘Coeur de Boeuf’ rijpt anders dan andere tomaten: van binnenuit. Is de buitenkant nog groen? Geen zorgen, de binnenkant kan dan al hartstikke rijp zijn. De smaak van een groene versie is soms nog meer uitgesproken dan die van een felrode. Deze tomaat heeft een volle Mediterraanse smaak en is minder sappig dan zijn soortgenoten.

Nodig

  • 6 rijpe tomaten ‘Coeur de Boeuf’
  • 3 zakjes mozzarella
  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Een volle hand fijngehakte basilicum
  • Peper en zout

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd een klein kapje mét kroontje van de tomaten en houd apart. Verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Hol vervolgens de tomaat uit en laat die uitlekken.
  3. Meng blokjes mozzarella met de fijngesneden ui, knoflook en basilicum. Breng dit mengsel op smaak met peper en zout en vul de tomaten hiermee.
  4. Plaats het ‘dekseltjes’ weer op de tomaten en die in een ovenschaal.
  5. Bak de tomaten in ongeveer 15 minuten gaar.

Tip:

Gooi de pulp niet weg, maar gebruik die morgen als tomatensaus over je pasta!

 

 

1