Koelreuteria lampionnen

12 maanden mooi: de lampionboom

Zoek je een compacte boom die het hele jaar door iets extra’s biedt, dan is de lampionboom (Koelreuteria paniculata) misschien iets voor jou. Met zijn lampionnen, die van lichtgroen naar brons verkleuren in het najaar, en gele bloemen in de zomer kan hij je vast wel bekoren.

De lampionboom verrast je

“Het is een bijzondere boom, je ziet ze niet veel in Nederland”, weet Tuinkeur-hovenier en adviseur Lieuwe Westra. De lampionboom – ook wel blazenboom, Chinese vernisboom, gele zeepboom of goudenregenboom genoemd – wordt vijf tot zes meter hoog en zijn blad verkleurt naar fraai geel in de herfst. Zijn stam is laag en vertakt al snel, wat een speels effect geeft. De kroon is bijna rond, ietwat grillig en vrij dicht. Hij bloeit in juli en augustus en daarna vormen zich de lampionvormige zaaddozen.

De lampionboom heeft het hele jaar door sierwaarde - Tuininspiratie met Buitenleven
In oktober verkleurt het blad van de lampionboom naar prachtig geel.

Ieder seizoen iets nieuws

“Een lampionboom heeft twaalf maanden in het jaar sierwaarde”, zegt de hovenier. In het voorjaar loopt het blad roodgroen uit en verkleurt naar groen. Door de gekartelde rand van het geveerde blad is de boom alleen al door zijn blad decoratief. In de zomer bloeit hij prachtig met langwerpige gele pluimen die volop voedsel leveren aan bijen en hommels. Na de bloei ontstaan de lichtgroene lampionnen die geleidelijk naar brons verkleuren. Als in de herfst het blad valt, blijven de bronskleurige lampionnen nog lang aan de kale takken hangen. Daardoor is de boom ook in de winter speciaal.

De lampionboom heeft het hele jaar door sierwaarde - Tuininspiratie met Buitenleven
De gele, pluimvormige bloemen leveren in de zomer volop voedsel aan bijen en hommels.

Allemansvriend

Veeleisend is de lampionboom niet. “Hij kan goed tegen droogte en overleeft vorst tot 20 graden onder nul. Een goed doorlatende bodem kan hij wel waarderen”, zegt de Tuinkeur-hovenier. “Zet hem bij voorkeur op een beschutte plek, waar zijn wortels de ruimte hebben.” Door zijn formaat leent de boom zich ook prima voor een kleinere tuin. Zijn lage kroon is wel een aandachtspunt. Lieuwe: “Door de lage stam zit de kroon ook laag. Denk dus goed na over de plek, zodat hij niet je uitzicht belemmert. Vraag eventueel bij de kweker naar een ‘opgekroond’ exemplaar met een stam van anderhalve tot twee meter.”

Meer bijzondere bomen

De lampionboom is niet de enige bijzondere boom. Lees op onze website bijvoorbeeld meer over de olijfboom met zijn zilvergroene blad en knoestige stam.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email