Buitenleven zet zeven tips op een rij voor de verzorging van kuipplanten tijdens je vakantie en een hete zomer – Tuinieren
Het water geven van kuipplanten in de zomervakantie is een zorg voor veel balkon- en terrastuiniers. Foto iVerde

7x hulp voor kuipplanten in de vakantie

De meeste tuinplanten redden zich met een beetje geluk (en af en toe een bui) wel deze zomer. Maar regenwater bereikt kuipplanten en hanging baskets niet altijd even makkelijk. Op die manier droogt de kluit snel uit. Geen oppas voor de vakantie kunnen regelen? Met deze zeven tips verklein je de kans op verpieterde planten na je reis. Bovendien zijn deze ideeën ook met het warme weer handig voor de thuisblijvers.

1. In de schaduw

Verzamel al je kuipplanten voor je vakantie op een schaduwrijke en windluwe plek. Maar wel zo, dat de regen erbij kan. Op die manier verdampen de planten al een stuk minder water op warme dagen. Ook een laagje mulch van bijvoorbeeld gemaaid gras of cacaodoppen op de aarde helpt om uitdroging tegen te gaan, net als een laagje grind of split. Wist je trouwens dat de kluit in een pot van aardewerk of keramiek sneller uitdroogt dan in een pot van kunststof? Hetzelfde geldt voor potten met een klein formaat.

Buitenleven zet zeven tips op een rij voor de verzorging van kuipplanten tijdens je vakantie en een hete zomer – Tuinieren
Op een schaduwrijke plek drogen kuipplanten minder snel uit. Foto iVerde

2. Bedje van turf

Turfmolm houdt vocht goed en lang vast. Vul een schaal of kuip met een laag van een paar centimeter, giet er water op en zet hier de kuipplanten op in hun eigen pot. Controleer voor je op vakantie gaat wel of de drainagegaten in de potten nog goed open zijn. Zo kunnen de planten water opnemen maar kan overtollig water ook wegstromen.

3. In de aarde tussen de tuinplanten

Plaats kuipplanten een uur in een emmer water en zet ze daarna in de aarde tussen de tuinplanten. Zolang de potten poreus zijn, kan dat geen kwaad. Graaf ze na thuiskomst weer voorzichtig uit en trakteer de kuipplanten op verse potgrond.

4. Ingebouwd waterreservoir

Heb je geen zorgzame buurvrouw die de planten water kan geven? Laat bloembakken zelf het werk doen! Er zijn volop potten op de markt met een slim bewateringssysteem. Zo zijn er bakken met ingebouwde waterreservoirs die hun inhoud heel langzaam afgeven aan de kluit. De potten van Lechuza zijn bijvoorbeeld voorzien van een irrigatiesysteem met een opslag tot wel 26 liter water.

Buitenleven zet zeven tips op een rij voor de verzorging van kuipplanten tijdens je vakantie en een hete zomer – Tuinieren
De beregeningsset waarop je 36 potplanten kunt aansluiten. Foto Gardena

5. Bewateringsset voor de vakantie

Voor de tuin is een irrigatiesysteem op een tijdklok al heel gebruikelijk. Maar ook potten kun je op die manier koppelen aan een druppelslang. Zo heeft Gardena een vakantiebewateringsset ontwikkeld dat geschikt is voor 36 kuipplanten. Heb je een eigen regenton? Dan is het Sunny irrigatiesysteem van solar aqua ook een optie. Deze door zonne-energie aangedreven irrigatiepomp geeft water uit je eigen regenvat aan maximaal 20 potten.

Voor wie zelf aan de slag wil met een bewateringssysteem, hebben we ook een goed idee. In de DIY watergeefsysteem lees je hoe je zelf je plantjes kunt helpen als je er even tussenuit gaat voor een vakantie.

6. Druppelaars voor je kuipplanten

Ga je een weekendje weg, dan volstaan eenvoudige druppelaars ook. Ze zijn onder meer verkrijgbaar als bolletje en waterzak, maar er zijn ook hulpstukken die je op een eenvoudige petfles kunt zetten. Op de kop geeft zo’n waterreservoir zijn inhoud langzaam af. Ook handig is het Blu Mat-systeem. Hierbij zijn druppelaars via slangetjes verbonden aan een fles of emmer met water. Zodra de kluit droog begint te worden, ontstaat onderdruk in de kegel en begint de aanvoer van water uit het reservoir. Of maak je eigen druppelaar van een plastic fles. Maak een klein gaatje in de dop en trek een stukje panty om de hals. Dit voorkomt dat aarde het gaatje verstopt. Zet de fles op de kop in de plantenbak.

Buitenleven zet zeven tips op een rij voor de verzorging van kuipplanten tijdens je vakantie en een hete zomer – Tuinieren
Door de volgezogen Natmat onder planten te leggen, redden ze zich een paar dagen zonder gietwater. Foto De Wiltfang

7. Natmat

Tot slot bestaat er nog de Natmat. De Wiltfang biedt deze aan. Leg de mat (39×56 cm) bijvoorbeeld op een dienblad en giet er langzaam 4,5 liter bij. Plaats er poreuze potten op en de kuipllanten hebben voldoende water voor ongeveer twee weken vakantie. Ook handig voor hanging baskets waar je niet goed bijkomt! Knip de mat dan op maat, vul de mand met een laag aarde, de mat en weer een laag aarde.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email