Maak compost van herfstbladeren en help de dieren overwinteren.
Verzamel herfstblad in je tuin en doe er iets nuttigs mee voor plant en dier.

Aan de slag met herfstbladeren

Woon je in een boomrijke buurt, dan is het een terugkerend probleem: herfstbladeren in je tuin. Maar met een beetje inspanning kun je iets nuttigs doen met deze bladerhoop. Voor de planten én de dieren in je tuin.

Gele, rode, oranje en bruine herfstbladeren

Als in het najaar de temperatuur daalt, nemen bomen minder water op uit de grond. Om te voorkomen dat ze uitdrogen in de winter, laten ze hun bladeren vallen. Water verdampt immers via het blad. Zodra de dagen korter worden, stoppen bomen ook met de aanmaak van chlorofyl, het stofje dat voor de groene bladkleur zorgt. Vandaar dat het in de herfst gele, rode, oranje en bruine bladeren regent.

Maak compost van herfstbladeren en help de dieren overwinteren.
Zodra de boom stopt met het aanmaken van chlorofyl in de herfst, verkleuren de bladeren.

Bladcompost maken voor eigen tuin

In sommige gemeenten staan in de herfst bladkorven in de wijk. Ook zijn er bladacties her en der in het land; een snelle manier om van je kruiwagens vol blad af te komen. Vaak wordt dit ingezamelde blad gecomposteerd door gemeentes. Bladaarde bevat namelijk goede voeding. Bovendien houd je met een laagje van deze mulch je tuinaarde mooi vochtig en luchtig. Bladaarde kun je ook zelf maken in je eigen tuin. Schep hiervoor een paar vuilniszakken vol met vochtig blad. Bind de zakken dicht, prik er wat gaten in en leg ze weg op een koele plek. Draai de zakken regelmatig om. Na circa twaalf maanden vormt zich dankzij micro-organismen, bacteriën en vaak zelfs wormen mooie compost in de zakken.

Maak compost van herfstbladeren en help de dieren overwinteren.
Van herfstblad maak je zelf voedende bladcompost.

Eerst de grasmaaier over alle herfstbladeren

Heb je vooral eiken- of beukenblad in je tuin? Laat de zakken dan een paar seizoenen rusten; dit blad verteert langzaam. Of maal het fijn met de grasmaaier voordat je het in zakken schept. In snippers zal het wat sneller verteren. Let op: eikenbladeren bevatten relatief veel looizuur. Dit kan de kiemkracht van planten negatief beïnvloeden. Combineer eikenblad daarom altijd met andere soorten als je bladaarde wilt maken. Nog een tip: het blad van fruitbomen en rozen kan schimmels bevatten; dit kun je beter in de groene container gooien.

Gooi herfstbladeren niet zomaar weg. Je kunt er je tuin mee voeden en dieren blij mee maken.
Als je bladeren eerst fijn maakt met de grasmaaier, verteren ze sneller tot bladaarde.

Bladaardebak

Veel blad in je tuin? Maak dan zelf een bladaardebak. Sla hiervoor paaltjes in de grond die je afzet met kippengaas of planken. De bak vul je als lasagne met steeds een laagje bladeren en een laagje tuinaarde. Het laatste grasmaaisel kun je hier eveneens kwijt. Ook hier is het een idee om het blad eerst fijn te maaien met de grasmaaier. Volgend jaar herfst heb je op die manier mooie eigen bladaarde.

Gooi herfstbladeren niet zomaar weg. Je kunt er je tuin mee voeden en dieren blij mee maken.
Zorg voor voldoende luchtgaten in de bladaardebak; zuurstof versnelt het verteringsproces.

Bladerhoop voor de dieren

Veeg (of blaas) de herfstbladeren op een hoop in een loze hoek in je tuin. Een donkere hoek naast het schuurtje is bijvoorbeeld geschikt of een strook onder een heg. Leg er eventueel wat zware takken op zodat het blad niet snel wegwaait. In deze berg zullen insecten zich gaan verschuilen. En daar komen in de winter hongerige vogels op af. Ook een egel kan hier maar zo zijn winterslaapplek van maken.

Gooi herfstbladeren niet zomaar weg. Je kunt er je tuin mee voeden en dieren blij mee maken.
Egels zoeken in bladerhopen naar voedsel én ze houden er soms zelfs hun winterslaap.

Van winterbescherming tot humus

Met herfstblad maak je prima vorstbescherming voor vorstgevoelige borderplanten. Strooi het ruim rond de wortels. Uiteindelijk zullen ze hier vanzelf verteren tot voedende humus. Laat het blad van eiken en beuken achterwege, evenals grote bladeren van bijvoorbeeld de plataan en Catalpa. Het blad van onder meer berk, es, linde en vlier verteert een stuk sneller en kan de planten niet verstikken. Verwijder ook de bladeren van het gazon en van de vijver om ziektes te voorkomen.

De herfst is ook de beste tijd om je vogelkastjes schoon te maken! Lees in ons artikel over nestkasten hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email