Bijen op een honingraat
Bijen op een honingraat.

Aandacht voor bijen tijdens symposium

Het is inmiddels bekend dat het niet goed gaat met de bijen. In Nederland alleen al wordt ruim veertig procent van de bijensoorten met uitsterven bedreigd. Reden voor Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost om op 22 september 2018 het symposium Keer het tij voor de bij te houden.

Keer het tij voor bijen

Met het symposium wil De Kruidhof aandacht vragen voor de massale bijensterfte. Laat je inspireren door verschillende organisaties, professoren en mensen die zich inzetten voor verschillende projecten voor bijen. De sprekers zijn onder andere vloggende boswachter Hanne Tersmette en Deborah Post van Honey Highway. Bij dit laatste initiatief wordende bermen van wegen, rails en dijken ingezaaid met wilde bloemenzaden. In de middag ga je zelf aan de slag en sla je de handen ineen om met andere deelnemers verschillende oplossingen te bedenken voor het bijenprobleem.

Vijanden van de bij

Nederland heeft ongeveer 360 bijensoorten, waarvan de honingbij veruit de bekendste is. Helaas gaat het niet goed met ze. De bijen verdwijnen in hoog tempo en dat heeft verschillende oorzaken. Zo wordt de honingbij aangevallen door de varroamijt, een parasiet die ervoor zorgt dat het beestje binnen één tot drie jaar doodgaat. Een andere oorzaak is het beperkte voedsel. Dat vinden bijen steeds moeilijker, omdat er op de grote akkers steeds hetzelfde soort gewas wordt verbouwd.

De pesticiden die in de landbouw gebruikt worden, zijn ook niet goed. Het verzwakt de bijen en in grote hoeveelheden zijn de bestrijdingsmiddelen zelfs dodelijk. Daarnaast is de verandering van ons klimaat eveneens slecht voor de insecten. Een koude winter kan ervoor zorgen dat ongeveer veertig procent van een kolonie sterft.

Honingbijen op zoek naar nectar.
Honingbijen op zoek naar nectar.

Silence of the Bees

Het symposium Keer het tij voor de bij, is onderdeel van het project Silence of the Bees. Hiermee wil De Kruidhof de stilte rond het bijenprobleem doorbreken. Ben je een groot liefhebber van bijen en draag je graag  een steentje bij, bezoek dan het bijensymposium in Buitenpost. Meer informatie vind je op de website van Silence of the Bees.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email