Met dit advies geniet je deze zomer van je eigen oogst uit moestuin of pot – Tuinieren met Buitenleven
Het kweken van kerstomaatjes kost minder moeite dan gewone tomaten

Advies voor groenten uit moestuin of pot

Als na ijsheiligen de kans op nachtvorst is geweken, kunnen de vruchtgewassen naar buiten. Er gaat niets boven de smaak van je eigen tomaten, komkommers en paprika’s. Maar eerst moeten de groenten nog wel groot worden. Met deze aanwijzingen voorkom je als beginnend moestuinier teleurstellingen en pluk je straks je eigen maaltje uit moestuin of pot.

Kies voor kerstomaatjes

Tomaten zijn bij uitstek geschikt om in een kas te kweken, maar in pot of de volle grond kan het ook lukken. Kies daarvoor wel de zonnigste hoek in de tuin uit. Plaats de potten bijvoorbeeld voor een warme zuidwestmuur, zodat een microklimaat ontstaat. Tip: begin eens met kerstomaatjes. Die hoef je niet telkens op te binden. Ook dieven (het verwijderen van okselknoppen) is niet nodig. Wil je de kans op succes vergroten, koop dan bij kweker of tuincentrum stevige tomatenplanten in bloei en laat het zaaien achterwege. Geef de planten direct ondersteuning van rijshout. Begiet de planten onderaan de stengels en niet op de bladeren, dat voorkomt schimmels. Gebruik goede (bemeste) moestuingrond en mest regelmatig bij met speciale tomatenmest.

Met dit advies geniet je deze zomer van je eigen oogst uit moestuin of pot – Tuinieren met Buitenleven
Bespaar tuinaarde en plaats snelle groeiers als aubergine, courgette, pompoen en komkommer in (verhoogde) bakken

Courgettes in verhoogde bakken

Voor courgettes hoef je geen groene vingers te hebben; als de plant eenmaal aanslaat, zoekt hij vanzelf zijn weg door je moestuin. En dat is nou juist vaak het probleem: ruimte. Je kunt proberen om gewone courgettes langs klimmateriaal omhoog te laten groeien, maar de kans dat de ranken afknappen is groot. Kies in dat geval voor de klimmende variëteiten. Een ander idee: zet de planten in verhoogde bakken en leid de ranken voorzichtig naar beneden. Tip: begin eerst eens met twee planten. Als courgettes eenmaal goed gaan, produceren ze véél. Dit om te voorkomen dat je de hele zomer courgette op het menu moet zetten. Vocht zorgt bij deze moestuinplanten vaak voor meeldauw. Geef ze water langs de plant en giet niet over de bladeren. Zorg voor goed bemeste tuinaarde.

Met dit advies geniet je deze zomer van je eigen oogst uit moestuin of pot – Tuinieren met Buitenleven
Sterke klimmers als pompoen kun je via klimmateriaal de hoogte in leiden

De hoogte in met pompoenen

De truc bij pompoen: water en mest. Vooral de grotere soorten hebben altijd dorst en behoefte aan stikstof. Zaaien kan vanaf half mei ter plekke in de volle grond. Maar let op: slakken zijn dol op de babyplantjes. Ook hier geldt dat je met stevige planten van de kweker teleurstelling voorkomt. Geef ze een plekje in de zon of halfschaduw. Pompoenplanten nemen veel ruimte in beslag, behalve als je ze de hoogte in leidt. Plaats hiervoor traliewerk of een boogvorm in border of bak. Leuk om te proberen: spaghettipompoen.

Met dit advies geniet je deze zomer van je eigen oogst uit moestuin of pot – Tuinieren met Buitenleven
Wacht met het uitplanten van komkommer en pompoen tot de blaadjes ruw aanvoelen; slakken zijn dol op het jonge blad en muizen eten de zaden

Geen natte voeten voor de komkommer

Geen komkommer zo lekker als uit je eigen tuin! De planten houden van warmte en hebben een hekel aan (te) natte voeten. Probeer het daarom eens in potten, zodat je de watergift kunt controleren. Tijdens hardnekkige regenbuien kun je de pot verplaatsen of afdekken. Net als courgettes wortelen komkommers oppervlakkig dus trek niet te hard als je de ranken gaat leiden. Zaai komkommer binnen voor in potjes en plant ze uit als het blad ruw wordt. Muizen vinden namelijk de zaden lekker, slakken de blaadjes (lees hier wat je tegen slakken kunt doen). Of koop goed ontwikkelde planten bij de kweker. Geef ze in pot bij droogte wel regelmatig water (en vloeibare mest). Heb je weinig geduld? Snackkomkommers kun je vaak al binnen twee week oogsten.

Met dit advies geniet je deze zomer van je eigen oogst uit moestuin of pot – Tuinieren met Buitenleven
Nog meer dan andere vruchtgewassen hebben paprika’s warmte nodig om te groeien

Zet paprika’s in de volle zon

Paprika’s hebben veel warmte nodig om te ontkiemen en groeien. Zaai ze daarom binnen voor en plaats de potjes onder een afgeknipte plastic fles. Wacht met het uitplanten tot zeker eind mei. Omdat de aarde in potten vaak warmer is dan in de tuin, hebben opgepotte paprika’s een redelijke kans van slagen. Kies sowieso voor rassen die geschikt zijn voor buitenteelt en geef ze de warmste plek op je terras. Wees zuinig met stikstofrijke mest.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email