Gras beluchten op het juiste moment

Alles over het beluchten van je gazon

September en oktober zijn goede maanden om het gazon nog eens goed te beluchten voor de winter. Anders dan bij verticuteren, pluk je hierbij niet het mos weg, maar pak je de bodem aan. Met het prikken van diepe gaten in de grasmat zorg je voor extra toevoer van lucht en licht.

Voedingsstoffen opnemen

Op die manier kunnen de graswortels beter water en voedingsstoffen opnemen en ontkiemen nieuwe graszaden sneller. In drassig gazon zorg je bovendien voor een goede afwatering.

Gras heeft lucht nodig

Net als bij planten hebben de wortels van grassprieten lucht nodig, omdat die de opname van water en voedingsstoffen bevordert. Als er te weinig lucht en licht bijkomt, kan kooldioxide zich opstapelen. Het gras zal waarschijnlijk bruin worden en mogelijk afsterven.

Waarom je gazon beluchten?

Vaak zijn er slechts enkele delen van het gazon waarvan de grond belucht dient te worden. Bijvoorbeeld als er mos in het gras staat, het gras bruin is en bij situaties waarin er een bepaalde druk op het gras is uitgevoerd. Denk aan een grasmaaier of spelende kinderen. Als je een recent ingezaaide grasmat hebt, kun je het hele gazon het best de eerste jaren beluchten om de wortelgroei en de losse bodemstructuur te bevorderen.

Beste tijd voor je gazon

De beste periode om je gazon te beluchten, is afhankelijk van het soort gras. Grassoorten die in de zomer groeien, kun je het best eind voorjaar/begin zomer beluchten. Grassoorten die in de herfst en het voorjaar groeien, kun je het beste begin herfst beluchten.

Bij koel of nat weer

Onafhankelijk van het seizoen kun je beter beluchten bij koel of regenachtig weer. Bij voorkeur dus vochtige, maar niet te drassige grond. Een beluchter gaat dieper in de bodem als die vochtig is. Is de grond te nat, dan blijft er aarde aan de beluchter hangen. De meest gangbare manieren om je gazon te beluchten, zijn:

  • gazonbeluchter
  • verticuteermachine
  • prikrol

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email