Amaryllis is een blikvanger met kerst, de bol bloeit, maar je kunt hem ook op steel in een vaas zetten – bloembollen met Buitenleven
Met kerst is Amaryllis een echte blikvanger.

De amaryllis: blikvanger met kerst

Denk je aan bloemen met kerst, dan denk je vast snel aan de kerstster. Maar misschien ook aan de amaryllis (Hippeastrum). Deze bol is kenmerkend door de opvallende, stervormige bloembladeren. Meestal bevat de lange steel geen blad, waardoor de bloem extra opvalt. Buitenleven geeft tips voor de verzorging.

Amaryllis of Hippeastrum?

Wat is nou het verschil tussen amaryllis en Hippeastrum? Nou, wat amaryllis wordt genoemd, is botanisch gezien eigenlijk Hippeastrum. Deze naam is ontstaan uit het oud-Grieks en betekent letterlijk ‘ridderster’. Hippeus betekent namelijk ridder en astron is oud-Grieks voor ster. Het verwijst naar de stervormige bloembladeren. Deze bladeren zijn heel bijzonder: het lijkt wel fluweel. De bloem staat vooral bekend als amaryllis en inmiddels zijn de namen synoniem aan elkaar geworden.

Amaryllis is een blikvanger met kerst, de bol bloeit, maar je kunt hem ook op steel in een vaas zetten – bloembollen met Buitenleven
De bol heeft een ruime pot nodig met vochtige potgrond.

Tips voor de amaryllis

  • Plant de bol voor driekwart in een ruime pot met luchtige, vochthoudende potgrond. Zorg dat de potgrond voldoende vochtig blijft. Geef zo nodig meer water wanneer de knoppen zichtbaar worden.
  • Plaats de pot op een lichte en warme plaats in huis. In het begin is een temperatuur van 21 °C ideaal. Daarna kun je de pot op een iets koelere plek zetten. De belangrijkste bloeiperiode is vanaf oktober tot juni.
  • Bijvoeden van de amaryllis is niet nodig. De bol is tevreden met wat water en zon.
  • Je kunt de bol heel eenvoudig overhouden als de bloem is uitgegroeid. In dat geval knip je de steel drie tot vijf cm boven de steel af, zodra de bloem is uitgebloeid. Bewaar de bol op een koele en donkere plek. Water geven is dat niet nodig.
  • In oktober kun je de bol vervolgens weer op een warme plek zetten waarna de bloem in de meeste gevallen weer gaat bloeien. Dit proces kun je jaren herhalen!
Hippeastrum / Amaryllis is een blikvanger met kerst, de bol bloeit, maar je kunt hem ook op steel in een vaas zetten – bloembollen met Buitenleven
De amaryllis staat ook erg leuk als snijbloem in een vaas. Styling Elize Eveleens – Klimprodukties. Foto Mooiwatbloemendoen.nl

Grote variatie voor een kleurrijke kerst

Met kerst denk je natuurlijk al snel aan de rode variant, maar de amaryllis is verkrijgbaar in veel kleuren en diverse varianten. Maak een mooie mix hiervan en combineer er op los! Maak het zo kleurrijk als je het zelf wilt. Of koop de amaryllis als snijbloem en zet hem op een vaas.

Hippeastrum is een blikvanger met kerst, met een grote variatie aan bollen en kleuren - bloemen met Buitenleven
Varieer eens met verschillende kleuren.

Toch niet helemaal overtuigd? Lees dan snel ons artikel over de kerstster. Ook een echte blikvanger tijdens de feestdagen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email