Het verwijderen van bamboe is niet simpel, Buitenleven legt uit
Een prachtige plant in de tuin, mits je ervoor zorgt dat hij niet gaat woekeren

Bamboe effectief verwijderen

Sommige mensen vinden bamboe een verschrikkelijke plant, vooral als je die wilt verwijderen. Veel soorten bamboe zijn namelijk woekerplanten die door de hele tuin kunnen gaan groeien. Natuurlijk zijn er onnatuurlijke middelen om bamboe blijvend te verwijderen. Zo heb je vloeistoffen die je na het snoeien in het voorjaar op nieuwe scheuten kunt smeren, net zo lang totdat de volledige plant is afgestorven. Buitenleven onderzoekt een natuurlijke en milieuvriendelijke oplossing om deze woekerplant te elimineren. 

Bamboe verwijderen is een lastige klus, Buitenleven zoekt uit hoe
Bamboe is een geschikte heg: hoog en groen.

Bamboe verwijderen

Een veelgebruikt middel om bamboe te verdelgen is glyfosfaat, een zwaar chemisch middel. Als je dit middel niet gebruikt, blijkt het verwijderen van bamboe inderdaad een flinke uitdaging, waarbij je heel systematisch te werk moet gaan. Zonder de bamboe die je wilt verwijderen af met een spade en snijd de worteltakken door. Werk van buiten naar binnen en graaf de bamboe stukje voor stukje uit de grond. Houd er rekening mee dat het weken kan duren voor je de hele plant eruit hebt. Uiteindelijk moet elke worteltak en uitloper de grond uit zijn. Ga zorgvuldig te werk: als je een klein stukje wortel laat zitten, groeit die gemakkelijk weer aan. Soms al na twee dagen! Overigens kan het systematisch kortwieken van de plant ook een oplossing zijn, maar dit kan soms wel een jaar duren. Je behoort je bamboeplant dan dagelijks tot de grond in te korten en te wachten tot hij sterft.

Voorkomen is beter dan genezen

Sommige mensen vinden bamboe juist een heel mooie plant: hij wordt hoog, mooi groen en vormt een prachtige heg. Je moet de groei van bamboe echter wel binnen de perken houden, zodat het niet kan gaan woekeren. Dit kun je eenvoudig voorkomen door het plaatsen van een rizoom- of wortelbegrenzer. Die graaf je in de grond rondom de bamboe, waardoor je een stuk afzet en de bamboe hier niet doorheen kan groeien. Op die manier kun je ook een grote heg van bamboe begrenzen en houd je alsnog een mooie, natuurlijke en dichtbegroeide schutting. Ook kun je op voorhand al kiezen voor bamboe die niet woekert, zoals de Fargesia murieliae.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email