Springklaver bestrijden is niet zo gemakkelijk. Het onkruid verspreid zichrazend snel en moet daarom voor de bloei worden aangepakt. Buitenleven geeft tips.
Hoewel springklaver of gehoorde klaverzuring mooie kleine bloemetjes heeft, woekert deze bodembedekker razendsnel en wil je deze het liefst bestrijden.

Bestrijd springklaver in je tuin natuurlijk

Springklaver of gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata) is een zaadonkruid dat je vaak ziet tussen de voegen van stoeptegels. Als je deze bodembedekker met gekleurde bloemetjes in je tuin hebt, woekert dit onkruid enorm en is het niet gemakkelijk te verwijderen. Bestrijd springklaver dus liefst zo snel mogelijk om verspreiding tegen te gaan. Gif gebruiken is niet nodig, er zijn ook meer natuurlijke manieren om springklaver te bestrijden. Onze specialist van Tuinkeur, Lieuwe Westra geeft tips.

Aanpakken voor de bloei

Springklaver gedijt optimaal in tuincentra, waar de temperatuur precies goed is. Zo neem je vaak zonder het te weten het onkruid samen met je nieuwe aankoop mee naar je eigen tuin. Lieuwe kan de springklaver wel waarderen. “Persoonlijk vind ik springklaver een mooi plantje om te zien. Maar omdat het zo woekert, wordt het hele bodemleven verpest. Zorg dus dat je springklaver bestrijd voordat het gaat bloeien, anders gaat de verspreiding heel snel. Je kunt dit doen door te schoffelen. Zorg dan wel dat je alles weghaalt, anders blijven de wortels zitten.” Zit het onkruid tussen je tegels? Haal dit dan secuur weg met een voegenkrabber. Zo voorkom je dat het onkruid gaat bloeien en de zaaddozen door de plant naar alle kanten worden weggeschoten; zo komt springklaver aan zijn naam.

Springklaver bestrijden is niet zo gemakkelijk. Het onkruid verspreid zichrazend snel en moet daarom voor de bloei worden aangepakt. Buitenleven geeft tips.
Je ziet springklaver vaak tussen de voegen van tegels. Haal ze hier inclusief wortel weg met een voegenkrabber.

Put de wortels uit met kokend water

Bestrijd de gehoornde klaverzuring door het te overgieten met kokend water. Deze methode dien je wel een aantal keer te herhalen. Want het kokende water maakt wel de bovengrondse delen kapot, maar onder de grond gebeurt niet zoveel. Door herhaling put je de wortels uit. Dit is een milieuvriendelijke manier, want in kokend water zitten geen schadelijke middelen en je brengt geen verdere schade aan het bodemleven toe. Wat wel kan beschadigen is je gazon, dus gebruik dit redmiddel liefst alleen tussen je tegels. En heb geduld, want zodra je weer bladvorming ziet moet je weer aan de slag.

Schoonmaakazijn met afwasmiddel

Springklaver kun je (voor een deel) voorkomen door het gras voldoende voeding te geven. Dan is er minder of geen ruimte voor onkruid, waaronder springklaver. ‘Oma’ weet ook nog raad: in vroeger tijden werd gehoornde klaverzuring bestreden met schoonmaakazijn. Daaraan toegevoegd werden een paar druppels afwasmiddel dat zorgde dat de vloeistof beter hecht. Tip: wel opletten dat je de springklaver raakt en niet de planten. Je kunt dit het beste doen met een plantenspuit zodat je beter kunt richten.

Meer onkruid bestrijden

Eenmaal bezig met bestrijden van onkruid in de tuin? Lees dan meer tips om je tuin onkruidvrij te maken in Buitenleven: hoe bestrijd je onkruid?

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email