Doe mee aan de bijenwerkdag en help de Andrena Fulva – Buitenleven magazine
Het Vosje (Andrena Fulva) is een harige, vosrode wilde bij

Bijenwerkdag met Nederland Zoemt

Het gaat niet goed met de wilde bij. Liefst de helft van de circa 360 soorten wordt bedreigd. Om de bijen een handje te helpen, organiseren de provinciale Landschapsbeheerorganisaties samen met vrijwilligers, in samenwerking met Nederland Zoemt, de tweede editie van de Bijenwerkdag. Dit vindt plaats op 15 en 16 maart 2019.

Voedsel en nestgelegenheid

Een gebrek aan voedsel en nestgelegenheid is de grootse bedreiging voor de wilde bij. Intensieve en grootschalige landbouw, de verstedelijking én het efficiënte beheer van het openbaar groen zijn hier de daders van. Bijen houden niet van strakke gazons en bermen zonder bloemen. Daar vinden ze geen nectar en stuifmeel of prettige plekjes om nesten te bouwen. Nederland Zoemt probeert hier iets aan te doen en zorgt structureel voor meer voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen. Onder andere door middel van de Bijenwerkdag.

De bijenwerkdag wordt georganiseerd door Nederland Zoemt – Buitenleven magazine
Het Roodgatje (Andrena haemorrhoa) heeft geen zwart-gele strepen

Wat je waarschijnlijk nog niet wist

Zo’n tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn dus niet alleen belangrijk voor de natuur, maar ook cruciaal voor de productie van ons eigen voedsel. De honingbij wordt door imkers gehouden en wordt daarom niet als wilde bij beschouwd. Wilde bijen zijn heel divers in levenswijze en uiterlijk. De een is dik en harig, zoals de hommel, de ander is slank en bijna kaal. Wilde bijen zijn tevens niet altijd geel-zwart gestreept: er zijn zelfs metaalgroene bijen! Maar ook helemaal zwarte of bontgekleurd met rode, witte of gele vlekken. De meeste wilde bijen leven alleen, heel anders dan de honingbij die bij de imker in een grote groep leeft. De solitaire wilde bij bouwt een nest bijvoorbeeld in een zelf gegraven gangenstelsel of in een holle stengel.

Doe mee aan de Bijenwerkdag

Nederland Zoemt bouwt bijenhotels, creëert open zandplekken en legt steilwandjes aan voor de wilde bij. Daarnaast verbetert ze de voedselvoorziening door middel van het planten van kruiden, bloemen, struiken en bomen. Dit is wat ook jij kunt doen op de Bijenwerkdag 2019. Hiernaast organiseert Nederland Zoemt onder andere jaarlijks een bijentelling, zorgt het voor educatie over de bij en adviseert de verschillende gemeentes van Nederland. Doe 15 en 16 maart 2019 mee aan de Bijenwerkdag 2019 en schrijf je in op de website van Nederland Zoemt.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email