Natuurlijke en diervriendelijke manieren om de eikenprocessierups te bestrijden - Insecten en Buitenleven
De brandhaartjes van de eikenprocessierups zorgen voor gezondheidsklachten bij mens en dier.

Eikenprocessierups bestrijden op een natuurlijke manier

De eikenprocessierups is hot. Een verdriedubbeling van het aantal zorgde in 2019 voor een vertienvoudiging van jeukklachten bij mens en (huis)dier. Aanpakken is dus noodzakelijk. Maar hoe kunnen we de eikenprocessierups bestrijden op een natuurlijke manier? Balans lijkt het toverwoord.  

Gezondheidsklachten door het rupsje

De plaag van de eikenprocessierups is tegenwoordig een gegeven en haalt zo nu en dan het nieuws. De zogenoemde brandharen van het beestje zorgen namelijk voor problemen en overlast bij mensen en dieren. Denk aan huidklachten zoals jeuk en roodheid, en verder ook loopneus, kortademigheid, oogproblemen, koorts en braken. Je kunt dus flink ziek worden van die brandhaartjes en zelfs een allergie ontwikkelen. Extra nadelig: elke rups heeft honderdduizenden van zulke haartjes en als deze loskomen kunnen ze in de rondte waaien en nog jaren actief blijven.

Strijd tegen de eikenprocessierups

De processierups bestrijden is dus gewenst omwille van de volksgezondheid. Maar zolang de bron niet wordt aangepakt, zal de overlast van de eikenprocessierups blijven doorzetten. Het probleem draait namelijk voor een groot deel om balans: er zijn te veel eikenbomen en te weinig natuurlijke vijanden voor de harige rups. Een stap in de goede richting is dat steeds meer gemeenten aangeven dat zij het bomenbestand meer divers willen maken. Waar een eik wegvalt door bijvoorbeeld ziekte of ouderdom, komt er een andere boomsoort voor terug.

Natuurlijke en diervriendelijke manieren om de eikenprocessierups te bestrijden - Insecten en Buitenleven
In de zomer zijn deze linten op veel plekken te zien.

Hang nestkasten op

Een andere manier is investeren in de natuurlijke vijanden. Je kunt zelf bijdragen de processierups te bestrijden door het ophangen van nestkasten in je tuin en in de buurt. Vogels en vleermuizen hebben de rups, eitjes, larven en ook de vlinders graag op het menu staan. Zo zijn koolmezen niet alleen dol op de buxusmot, maar ook op de eikenprocessierups. Een lekker kostje voor opgroeiende jongen.

Meer wilde bloemen voor de insecten

Natuurlijke en diervriendelijke manieren om de eikenprocessierups te bestrijden - Insecten en Buitenleven
De groene gaasvlieg (Chrysoperla carnea) houdt wel van de eitje van rups.

Ook is het raadzaam het ecosysteem op een andere manier een handje te helpen. Want insecten zien de rupsen ook wel zitten. De gaasvlieg en de sluipwesp zijn bijvoorbeeld dol op de eitjes van de eikenprocessierups. Door meer wilde bloemen en inheemse struiken te planten, en door bermen minder vaak te maaien, wordt daaraan bijgedragen.

Eikenprocessierups bestrijden met een bacterie

Een veelgebruikte ‘groene’ manier om het beestje te elimineren is het spuiten met Bacillus thuringiensis. Dit is een bacterie die van nature aanwezig is in de bodem en die stofjes produceert waar de processierups niet tegen kan. Zodra de rups ervan eet, komt de bacterie in de darmen terecht en tot ontwikkeling. Hij beschadigt de darmwand, waardoor de rups stopt met eten en zal sterven. Een nadeel van deze bestrijdingsmethode is dat ook andere soorten rupsen, vlinders en insecten eraan dood kunnen gaan.

Natuurlijke en diervriendelijke manieren om de eikenprocessierups te bestrijden - Insecten en Buitenleven
Het zal nog jaren duren voor verzamelingen eikenprocessierupsen gaan verdwijnen.

Op weg naar een natuurlijke balans

Stap voor stap wordt er zo werk van gemaakt om de eikenprocessierups te bestrijden. Ondanks dat het jaren vereist om een gezonde balans te vinden, is een investering in de biodiversiteit noodzakelijk om overlast te verminderen. Daar raken steeds meer gemeenten en andere partijen van doordrongen. In de tussentijd zullen de komende jaren voorlopig nog veelgebruikte ad hoc bestrijdingsmethoden moeten worden gebruikt, zoals opzuigen of verbranden. Deze manieren zijn helaas niet natuur- of diervriendelijk.

Niet alleen de eikenprocessierups zorgt voor problemen. Ook de rups van de buxusmot houdt de gemoederen bezig. Lees meer in het artikel ‘De buxusmot op natuurlijke manier bestrijden‘.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email