Wat is een oplossing om de eikenprocessierups op de lange termijn te bestrijden? - Insecten en Buitenleven
De brandhaartjes van de eikenprocessierups zorgen voor de nodige problemen.

Biodiversiteit tegen de eikenprocessierups

Er was deze zomer veel te doen over de inmiddels befaamde eikenprocessierups. Een verdriedubbeling van hun aantal zorgde voor een vertienvoudiging van jeukklachten. Inmiddels zijn alle processierupsen letterlijk gevlogen, maar hoe kunnen we er in de toekomst voor zorgen dat er niet weer zo’n plaag verschijnt?

Wereldberoemd rupsje

De plaag van de eikenprocessierups was een tijdlang wereldnieuws. De zogenaamde brandharen van het beestje zorgden namelijk voor de nodige problemen en overlast. Denk aan huidklachten, jeuk, een loopneus, kortademigheid, oogproblemen, koorts en braken. Je kunt dus flink ziek worden van die brandharen en zelfs een allergie ontwikkelen. Extra nadelig: elke rups heeft honderdduizenden van zulke haartjes en als deze loskomen kunnen ze in de rondte waaien en nog jaren actief blijven.

Verbranden, opzuigen of vergiftigen

Bestrijding is gewenst voor de volksgezondheid. Een veelgebruikte ‘groene’ manier om het beestje te elimineren is het spuiten met Bacillus thuringiensis. Dit is een bacterie die van nature aanwezig is in de bodem en die stofjes kan produceren waar de processierups niet tegen kan als ze ervan eet. In de darmen komt de bacterie tot ontwikkeling. Het beschadigt de darmwand waardoor de rups uiteindelijk sterft. Nadeel: andere soorten rupsen en insecten kunnen er ook aan doodgaan. Veelgebruikte bestrijdingsmethoden zijn opzuigen, vergiftigen of verbranden. Wat er mis is met deze methoden? Ze pakken het echte probleem niet aan.

Wat is een oplossing om de eikenprocessierups op de lange termijn te bestrijden? - Insecten en Buitenleven
Afgelopen zomer waren deze linten overal te zien.

Strijd tegen de eikenprocessierups

Als de bron niet wordt aangepakt, zal de overlast van de eikenprocessierups door blijven zetten. Het probleem draait namelijk voor een groot deel om de balans: er zijn te veel eikenbomen en te weinig natuurlijke vijanden voor de harige rups. Door te investeren in de natuurlijke vijanden, zoals het ophangen van nestkasten voor koolmezen en het planten van inheemse struiken voor insecten, ontstaat er een gezonder ecosysteem. Zo krijgen processierupsen niet de overhand. Ondanks dat het jaren vereist om zo’n gezonde balans te vinden, is een investering in de biodiversiteit noodzakelijk om overlast te verminderen. Dat kost echter veel geld en moeite. De Vogelbescherming kwam al in actie en stelde een brief op die gemeenten moet aansporen hierin te investeren. Download deze brief via de website van de Vogelbescherming.

Trouwens, niet alleen de eikenprocessierups zorgt voor problemen, ook de rups van de buxusmot houdt de gemoederen bezig. Recentelijk schreven we een artikel vol weetjes over de buxusmot.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Gerelateerde berichten: