Hyacinthen in bloei
Hyacinthen in bloei

Bloembollen in de herfst planten

Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen weer de grond in! Wie in het voorjaar wil genieten van bloeiende narcissen, tulpen, krokussen, hyacinten en andere bloesems, plant de bloembollen vanaf september. Je kunt de bloeitijd vervroegen door bollen binnen in een pot te kweken.

Plant ze zo snel mogelijk

Het beste stop je bloembollen zo snel mogelijk na aankoop in de grond. In elk geval voor half december of anderhalve maand voor de eerste nachtvorst, zoals kenners vaak beweren. Als je de bollen plant in een periode van regen en vorst ontstaat het gevaar van verrotten en bevriezen. Om bloembollen te laten overwinteren, kun je sowieso de grond erboven bedekken met een laagje stro.

Bloembollen hebben kou nodig

Hoe dan ook hebben bloembollen een koude periode nodig om in het voorjaar goed tot bloei te kunnen komen. Oktober is een ideale maand om de bloembollen in de grond te stoppen, want dan hebben ook vroeg bloeiende bloemen, zoals krokussen, nog genoeg tijd om in het komende voorjaar uit te lopen.

Bloembollen bloeien beter en krijgen meer bloesems als je ze op een zonrijke plaats plant. Dit geldt vooral voor bollen van bloemen (bijvoorbeeld krokussen en bepaalde soorten tulpen) die in de grond blijven om ze te laten verwilderen.

Gele narcissen
Gele narcissen

Hoe plant je bloembollen?

  • Zoek een mooi plekje in de tuin of in een border
  • Verwijder onkruid en steentjes en meng wat tuinaarde door de grond
  • Graaf een gat met een schepje of bollenplanter
  • Stop de bloembol twee tot drie keer de lengte onder de grond
  • Plaats de bloembol met de punt naar boven
  • Zet kleine bollen gemiddeld 5 cm uit elkaar en grote bollen zo’n 10 cm
  • Bedek de bol met aarde en geef wat water als de grond droog is

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email