Verspreid over Walcheren en Zuid-Beveland liggen zes sfeervolle bezoektuinen in Zeeland. Elke tuin is weer anders van karakter, maar op 19 en 20 april 2019 spelen bloembollen overal de hoofdrol. Dé gelegenheid om tuininspiratie op te doen, want deze tuiniers verstaan de kunst van het weven met bloembollen. De Zeeuwse Bloembollenroute verbindt alle tuinen aan elkaar.

1. Romantische Rozentuin, Oostkapelle

Zes mooie bezoektuinen tijdens de bloembollenroute in Zeeland – Eropuit met Buitenleven

Tulpen en bloesems in de Romantische Rozentuin in Oostkapelle.

Hetty van Baalen is weg van rozen, maar in het voorjaar zijn het duizenden bloembollen die haar borders kleur geven. De besloten tuinkamers in haar Romantische Rozentuin hebben elk een eigen kleurschema; van de vrolijke rode en gele tulpen in de voortuin tot zachte pasteltinten onder appelbomen.

2. Ecologische cottagetuin, Oostkapelle

Zes mooie bezoektuinen tijdens de bloembollenroute in Zeeland – Eropuit met Buitenleven

De ecologische cottagetuin van Thea van Maldegem.

De ecologische cottagetuin van Thea van Maldegem ligt rondom een oud, wit huis aan de rand van Oostkapelle. Toen haar buxussen enkele jaren terug ziek werden, plantte ze wolfsmelk (Euphorbia characias subsp. wulfenii) als nieuwe, groene structuurplant. Ze bloeien prachtig zwavelgeel in de lente, naast witte tulpen en narcissen en zeeën van sierui. Tip: je kunt hier logeren in een charmant guesthouse!

3. Creatuin, Oostkapelle

Aan de rand van natuurgebied de Mantinge tuiniert Betsie de Visser op zanderige bosgrond. Tussen de rododendrons, varens en grassen vind je in haar Beukenlaancrea in de lente volop bloembollen. Hiertussen duiken ook de bloemen van keramiek op die echtgenoot Frans zelf vervaardigt.

4. Tuin ’t Hofje, Biggekerke

Zes mooie bezoektuinen tijdens de bloembollenroute in Zeeland – Eropuit met Buitenleven

Tuin ‘t Hofje is een goede tuin om tuininspiratie op te doen.

Gedreven door de westenwind maakte Joke Cijsouw overal op het erf van tuin ’t Hofje beschutte tuinkamers. Met wanden van taxus, liguster, buxus en kamperfoelie. Daartussen komen ieder jaar duizenden narcisjes, kievitsbloemen, Spaanse hyacinten en meerjarige tulpen op, waaronder de bijna zwarte ‘Queen of Night’. De bollen zijn ooit uitgezet door Jacqueline van der Kloet. Aan het ontwerp voegt Joke ieder najaar weer tweeduizend nieuwe blikvangers toe. In Buitenleven 2018/2 is Joke geïnterviewd over haar tuin. Lees meer in het bericht ‘Bezoektuin: romantiek in het bollenhofje’.

5. De Pionier-Ster, Grijpskerke

Zes mooie bezoektuinen tijdens de bloembollenroute in Zeeland – Eropuit met Buitenleven

De Pionier-Ster in Grijpskerke is de nieuwe tuin van Willeke Verschuur, bekend van De Rammekenshof.

Willeke Verschuur had met tuin De Rammekenshof al een paradijs voor tuinliefhebbers gemaakt. Rondom haar nieuwe huis in Grijpskerke legde deze ‘pionierster’ opnieuw een pracht van een tuin aan: De Pionier-Ster. Zo bloeien in de Red Sentinel Border, vernoemd naar de karakteristieke sierappelboom die hier staat, bloemen in de kleuren van de roze bloesem. Met onder meer tulpen, hyacinten, geraniums en Zeeuws knoopje.

6. De Doolman, Heinkenszand

Zes mooie bezoektuinen tijdens de bloembollenroute in Zeeland – Eropuit met Buitenleven

Tulpen in potten en de borders bij De Doolman in Heinkenszand.

Het decor van het landschap in Zeeland is te mooi om te verstoppen achter hoge hagen, vonden Jopie Koens en Ton Altena. Het stel ontwierp een tuin met een open karakter, De Doolman. Via borders vol tulpen en vergeet-mij-nietjes kijk je hier mooi weg naar akkers, weilanden en bloemendijken. De lage hagen van veldesdoorn, buxus, beuk en taxus zijn een knipoog naar het nabijgelegen heggengebied. Let op: deze tuin is alleen op 19 april open.

Review deze post