In de expositie Boerenkracht van Annie van Gemert leer je over het leven van boeren en tuinders – Eropuit met Buitenleven
Familie Engelen uit Evertsoord. Foto Annie van Gemert

Boeren en hun ambacht in bijzondere expositie

Het leven van een boer of tuinder is de laatste decennia ingrijpend veranderd. De mannen en vrouwen die ons van dagelijks brood voorzien, moeten soms vechten voor hun bestaan. Documentairefotograaf Annie van Gemert portretteerde jonge en oude generaties boeren en tuinders in Limburg. In de foto’s staat hun leef- en werkomgeving centraal: van het oogsten van fruit tot het verzorgen van de boerderijdieren.

Boeren in het middelpunt

Dit werk van Annie van Gemert is te zien bij de expositie Boerenkracht in het Limburgs Museum in Venlo. Hierbij zijn de boeren het middelpunt van de belangstelling en leer je hoeveel invloed zij uitoefenen op onze voedselproductie. “Het gaat altijd over dierenwelzijn; ik wilde het nu eens over boerenwelzijn hebben,” vertelt de fotografe, zelf ook boerendochter. Naast de hedendaagse foto’s van Van Gemert, zijn ook plaatjes van vroeger te zien. Zo wordt nog duidelijker dat de agrarische sector enorm is veranderd.

In de expositie Boerenkracht van Annie van Gemert leer je over het leven van boeren en tuinders – Eropuit met Buitenleven
De familie Stappers uit Baarlo. Foto Annie van Gemert

Vraag en aanbod

Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat er minder mankracht nodig is voor agrarische bedrijven. Aan de andere kant stijgt de vraag naar eerlijk en biologisch voedsel. Jongere boeren willen vaak investeren, terwijl oudere agrariërs hun traditionele werkwijze willen behouden. Het leven van een boer of een tuinder gaat niet altijd over rozen. Het is hard werken om het hoofd boven water te houden. En dat terwijl ze zo enorm belangrijk zijn voor het produceren van ons voedsel.

Bezoek de expositie Boerenkracht

De tentoonstelling Boerenkracht is nog tot en met zondag 2 juni 2019 te zien in het Limburgs Museum aan de Keulsepoort in Venlo. Via een app doorloop je de expositie. Van Boerenkracht is verder een boek beschikbaar, waar ook interviews met tien boeren in staan. Dit boek is ook te koop in het museum. Kijk voor tickets, openingstijden en meer informatie op de website van het Limburgs Museum.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email