Boer Tom met kastanjeboom
Het duurde even, maar uiteindelijk zaten de gigantische kluiten stevig in de grond.

Hoe mijn hoge bomen de storm overleefden – Boer Tom

Onze kastanjebomen stonden weliswaar net in de grond toen de voorjaarsstorm vorig jaar met volle kracht door het weiland raasde. Het waaide zo hard dat een van de bomen helemaal scheef stond en er twee takken uitgebroken waren. Doodzonde natuurlijk, want die takken groeien niet meer aan. Daarom heb ik de bomen met spanbanden verstevigd. Voor de zekerheid plaatse ik, net op tijd voor de winterstormen Ciara en Dennis van dit jaar, ook nog een aantal boompalen.

De spanbanden zorgden dat de bomen op hun plek bleven tijdens de storm

Achteruit over het fietspad

Toen ik de bomen eind 2018 ophaalde bij iemand die de achtentwintig jaar oude kastanjebomen wilde omzagen, sneuvelden ook al een paar takken. Ik had met drie verschillende heftrucks en shovels geprobeerd de bomen te vervoeren. Toen ze eindelijk uit de grond waren, kregen we ze niet door een smalle doorgang, omdat een andere boom in de weg stond. Helaas moesten dus een paar takken wijken. Daar ging ik dan, eindelijk, achteruit rijdend over het fietspad naar huis. Dat moet een raar gezicht zijn geweest. Zeker voor alle fietsers die onderweg moesten bukken voor de bomen.  

Zoals je ziet, kregen we de boom niet zo gemakkelijk naar buiten.

Stevig in de grond

Inmiddels ben ik al wat geoefender in het (her)planten van bomen en struiken. Er staan inmiddels een paar meerstammige amberbomen, beuken, lindes en een walnoot in de tuin. Vorige week haalde ik nog tien bessenstruiken op bij een kweker. Deze plantte ik aan de zijkant van het huis. Alles stevig in de grond. De fruitgaard niet meegerekend dan, blijkt dat er helemaal geen storm voor nodig was om alle bomen in de fruitgaard schots en scheef te laten staan. Een paar schapen was genoeg…

Storm in het weiland

En zo wordt mijn tuin steeds groener en groener. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar ik hoop zo ook de wind in onze tuin te verminderen, die heeft namelijk vrij spel in ons open weiland. Zo kunnen we in het voorjaar onder de pergola die ik laatst bouwde of in de loungeset lekker relaxen of heerlijk buiten tafelen met onze vrienden en familie. Kan niet wachten!

Liefs,
Tom20 februari 2020

Schapen van Boer tom
Ik liet mijn vaders schapen los om het gras te ‘maaien’, maar ze liepen helaas ook alle bomen om.

Tom Groot blogt over tuinieren, buitenleven en zijn gezin. Lees meer over boer Tom.  

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email