Het aanplanten van je eigen border – Tuinieren met Buitenleven
Een border hoeft niet per se rechthoekig te zijn. Foto Modeste Herwig

Je eigen border aanplanten

Of het nu een echte blikvanger is of een harmonieus geheel: een border maakt je tuin spannender. De meeste borders zijn rechthoekig en bij voorkeur twee tot vier meter diep, maar dat is helemaal aan jou. Voordat je gaat aanplanten, dien je goed na te denken over de grootte en vorm van de border én natuurlijk wat je erin wilt zetten.

Welke borderplanten?

Gemiddeld heb je zes planten per vierkante meter nodig, afhankelijk van de grootte van de plant. Meestal gebruik je in een border zowel blikvangers als begeleidende planten. In het oog springende borderplanten zijn bijvoorbeeld zonnehoed (Echinacea), ridderspoor (Delphinium), bruidsbloem (Deutzia) en ooievaarsbek (Geranium). Houd er rekening mee dat deze planten in het winterseizoen niet aanwezig zijn. Om die reden plaats je in de border ook enkele planten of struiken die wel winterhard en wintergroen zijn. Denk aan skimmia of rododendron. Of doe andere inspiratie op via dit artikel over winterharde planten.

Het aanplanten van je eigen border – Tuinieren met Buitenleven
Rustige kleurencombinaties zorgen voor een harmonieuze border. Foto Modeste Herwig

Zo lang mogelijk kleurrijk

Het belangrijkste is om te zorgen voor afwisseling in bloeitijd, kleur en vorm. Als decoratieve planten kun je denken aan vaste planten, zoals vrouwenmantel (Alchemilla), vlambloem (Phlox), kattenkruid (Nepeta) en duizendblad (Achillea). Dit in combinatie met eenjarige planten als de zonnebloem en kleurige kruidachtige planten als de dropplant (Agastache foeniculum). Verder kun je bolgewassen zoals sierui en tulpen heel goed met vaste planten combineren. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte tussen de vaste planten overhoudt voor bloembollen. Wanneer de bollen in bloei zijn, zorgen ze voor extra kleur in het voorjaar en de vroege zomer.

Het aanplanten van je eigen border – Tuinieren met Buitenleven
Zorg voor een afwisseling tussen kruidachtige, eenjarige en winterharde planten. Foto Modeste Herwig

Begin vandaag nog met het aanplanten van je border

Je kunt de border het best aanleggen in het voorjaar (april), maar ook september of oktober zijn geschikt. Je kunt dus vandaag nog beginnen! Maak eerst een schets en begin met een kleurenschema met twee of drie kleuren. Kies voor harmonieuze kleuren als je een border wilt die het gevoel van rust geeft. Contrasterende kleuren gebruik je voor een border waarmee je de aandacht wilt trekken. Zorg er in ieder geval voor dat de grond vochtig is als je begint. Zoek je extra tips en tricks voor het planten van een mooie border? Lees dan het artikel ‘Zo maak je een mooie border’ van Modeste Herwig in Buitenleven 2019/3. Deze ligt nog tot en met 18 april 2019 in de winkel.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email