Het concept Cow&Co. Foto: dutchdesignawards.nl
Het concept Cow&Co. Foto: dutchdesignawards.nl

Buitenleven bij Dutch Design Awards

Van de 24 ontwerpen die onlangs werden bekroond met een Dutch Design Award, springen er twee direct in het oog. En niet alleen omdat ze met het buitenleven hebben te maken. Deze winnaars – een huis op een oppervlakte van slechts twee parkeerplaatsen en een melkveebedrijf dat volledig door koeien wordt gerund – zijn van 20 tot en met 28 oktober te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Slim Fit: klein huis, grote kwaliteiten

Ana Rocha Architecture ontwierp een microwoning van slechts vijftig vierkante meter en drie verdiepingen hoog. De Slim Fit is uitermate inpasbaar in binnenstedelijke contexten, maar kan ook worden ingezet om wijken te verdichten. Het gebouw is ontworpen voor werkende singles die comfortabel, duurzaam en karakteristiek in de stad willen wonen. Volgens de jury is de kracht van dit ontwerp “helder van opzet, adaptief ongeacht de context, zorgvuldig én met zichtbare kunde en liefde ontworpen en gematerialiseerd.”

Woning Slim Fit. Foto: Christiane Wirth
Woning Slim Fit. Foto: Christiane Wirth

Cow&Co: koeien runnen eigen bedrijf

In het concept Cow&Co transformeren koeien zich in zelfvoorzienende machines voor melkproductie. Methaangas uit hun pens dient als brandstof om een melkrobot van stroom te voorzien. De koeien maken online verbinding met klanten die op die manier kunnen kiezen van welke koe ze verse melk willen. De runderen zijn uitgerust met een sensor om de kwaliteit te kunnen beoordelen en de gegevens worden ook gebruikt voor technisch en diergeneeskundig onderhoud. De jury onderkent de waarde van dit alternatieve bedrijfsmodel als het gaat om de “productie-consumptierelatie tussen mensen en koeien.”

Dutch Design Week

Natuurlijk zijn er dan nog veel meer, al dan niet prijswinnende, ontwerpen te bewonderen. Bijvoorbeeld de productie van oesterzwamworst; bij het oogsten worden de onderste stukjes van de steeltjes afgesneden. Maar dan? Ga het ontdekken tijdens de Dutch Design Week, waarin elk jaar op zo’n honderd locaties in Eindhoven enkele duizenden ontwerpen uit binnen- en buitenland worden tentoongesteld. Meer informatie over de Awards vind je op de website van de Dutch Design Awards.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email