Pluk Amsterdam

Column: Een ode aan de boer

Maaike Ambags en Ester Eijkmans van Pluk Amsterdam schrijven over groen in de stad. Dit keer brengen ze een ode aan de boer. 

Het boerenlandleven. We idealiseren het zo. Wapperende witte tafelkleden op lang gedekte weidetafels. Grote roestige melkkannen gevuld met veldbloemen. Dikke broden met vette zelfgemaakte boter. Wij (de stadsmensen) willen eigenlijk ook zo zijn. We willen met de seizoenen mee leven, we willen grote vuren maken van restanten van de oogst en oogstfeesten organiseren.

En daar gaat het mis, want vervolgens gaan we dat allemaal een beetje doen. Met nadruk op een beetje. We kopen een vierkante meter bak en dromen van een oogstfeest. We mobiliseren de buurt voor het aanleggen van een moestuin op dat brakke stukje land. Of we kopen een insectenhotel voor het boerderijgevoel. En ach, de halve stad laat meteen zijn baard staan voor dat lekkere ‘we-zijn-één-met-denatuur-oergevoel’. Maar vervolgens missen we elke vorm van urgentie om dit ook te blijven doen. Wij hoeven niet te leven van de oogst, onze wereld vergaat niet als we de wekker negeren om het land (ergo de vierkantemeterbak) op te gaan. Met als resultaat een stad vol halve initiatieven.

Ode aan de boer

Grote ambitie

Dus dit jaar gingen we het anders doen, als ode aan de boer! We begonnen klein, maar met een grote ambitie: de moestuintjes van Albert Heijn dit jaar niet dood laten gaan. De zaadjes kwamen ook dit jaar weer veel te dicht bij elkaar op. Maar we gingen ze verspenen, elk kiemmetje kreeg zijn eigen potje. En toen ze groter werden, zetten we ze op een kouder plekje in huis, vast wennen aan de ruwe buitenwereld. En nu hebben we als resultaat acht soorten groente, die weelderig in de stad groeien. En wellicht pikken we als beloning ook een klein staartje mee van recent onderzoek: boeren leven langer dan stadsmensen.

Bij Pluk Amsterdam kun je terecht de nieuwste items wat betreft woondecoratie, keukengerei en foodgerelateerde producten.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email