Ideeën voor zomerbol crocosmia in je tuin – Tuinieren met Buitenleven
De rode kleur van de crocosmia is prachtig in de zomermaanden.

Crocosmia: zomerbol van het jaar

Crocosmia of montbretia is een zonnige zomerbloeier die warmte kan geven aan een border. De feloranje, rode en gele bloemen bloeien lang aan fijne luchtige aren. Dat maakt deze Zomerbol van het jaar 2019 een mooie weefplant in zowel prairieachtige borders, weelderige grassentuinen als plukborders. Fijn: de bloembol is winterhard dus kun je na de bloei gewoon in de grond laten.

Hele jaar door crocosmia

Vanaf eind juni openen zich al de eerste bloemen aan de ranke bloeiaren van de crocosmia, die in de volksmond montbretia wordt genoemd. De bloei houdt vervolgens de hele zomer aan. Laatbloeiende variëteiten als de ‘Carmine Brilliant’ blijven doorgaan tot aan de eerste nachtvorst. Eenmaal uitgebloeid, verschijnen er decoratieve kleine bessen aan de stelen. Op die manier zorgt crocosmia ook voor een mooi winterbeeld. Het zwaardvormige groene blad doet denken aan dat van familieleden als de blauwe lis.

Ideeën voor zomerbol crocosmia in je tuin – Tuinieren met Buitenleven
De vrolijk gekleurde bloemen zijn ware zonaanbidders.

Warme tinten geel, oranje en rood

Je koopt crocosmia in de warme tinten geel, oranje en rood; monotoon óf opvallend meerkleurig. Een goede keuze dus voor een ‘hot border’. Er zijn soorten met grote bloemen en juist heel kleine. Sommige blijven laag, andere kunnen zich meten met hoge mede-zonaanbidders als ijzerhard (Verbena bonariensis), zonnekruid (Helenium) en zonnehoed (Rudbeckia). Goed nieuws voor balkon- en terrastuiniers: crocosmia’s die laag en compact groeien, doen het ook goed in potten of plantenbakken. Crocosmia ‘Lucifer’ is de populairste telg van de vurige familie. Deze vuurrode variëteit geeft een overweldigende kleurexplosie wanneer je hem in een grote groep plant. Inmiddels is hij er ook in een warme gele tint.

Zonnige, droge standplaats

Ideeën voor zomerbol crocosmia in je tuin – Tuinieren met Buitenleven
Een bosje vers geplukte gele crocosmia’s ‘Buttercup’. Foto iBulb

Deze zomerbol van jet jaar bloeit uit een knol die je vanaf maart kunt aanplanten op een vorstvrije dag. Geef hem een warme, zonnige standplaats in de tuin. De aarde mag ook wat droog zijn, het is dus een echte prairietuinplant. Tegelijkertijd is de bloembol van de crocosmia ook winterhard, dat vormt een bijzondere combinatie. Dek de bollen het eerste jaar na het planten in het najaar af met wat stro of blad. Na de eerste winter zijn ze dan winterproof.

Afrikaanse roots van de crocosmia

De naam crocosmia komt van de Griekse woorden krokos, wat saffraan betekent. Osme staat voor geur. Letterlijk vertaald is het dus een plant met saffraangeur. En dat klopt ook: crocosmia is familie van de saffraankrokus. Het gele sap van de bloemen wordt wel gewonnen als saffraanvervanger. De roots van crocosmia liggen in Zuid-Afrika, waar hij is verwilderd in de graslanden.

Ideeën voor zomerbol crocosmia in je tuin – Tuinieren met Buitenleven
Crocosmia’s zijn familie van de saffraankrokus.

Soorten bekijken en combineren

Op zoek naar mooie soorten? Een goed adres is Kwekerij Davelaar, Nationale Collectiehouder Crocosmia, in Woudenberg. Hier kweken ze maar liefst 105 soorten op een duurzame manier. Bekijk voor meer inspiratie voor een kleurrijke border deze tips voor gekleurde borderplanten.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email