Bijenfan Ramon Brugman aan het werk
Bijenfan Ramon Brugman aan het werk

De bijen van tv-kok Ramon Brugman

“Sinds ik mijn eigen bijenvolkje heb, ben ik gefascineerd door bijen en het hele systeem om honing te maken”, vertelt tv-kok Ramon Brugman aan Buitenleven. “Honing is zo’n geweldig product. Het liefst zou ik in al mijn zoete gerechten honing gebruiken.” 

Cursus imkeren

Volgers van BinnensteBuiten kennen Ramon zeker als tv-kok. “Ik woon in Harderwijk, op de Veluwe. Zodra ik de hoek om ga, ben ik in de natuur. Polder, bossen, water, het is hier allemaal binnen handbereik.”

Koken is zijn grote passie, maar sinds kort heeft Ramon ook de bij ontdekt. “Ik raakte zo enthousiast dat ik een cursus imkeren ben gaan volgen. Het is echt de leukste hobby die ik ooit heb gehad. Bijen laten niets aan het toeval over. Zoals hoe ze raten maken: elk vakje een klein beetje schuin, zodat de honing er niet uitloopt wanneer ze die erin leggen. Alles zit zo ingenieus in elkaar, ik kan er uren over praten.”

Bijenfan Ramon Brugman in de tuin
Fan van bijen Ramon Brugman in de tuin

Wilde bloemen voor bijen

Ramon betreurt dat er in Nederland veel minder wilde bloemen zijn dan vroeger doordat er zoveel gemaaid wordt. “Dat is schadelijk voor bijen, want die bloemen zijn hun voedsel. Daarom ben ik heel blij dat de gemeente Harderwijk daar nu bewust mee omgaat. Ze maaien hier de stroken langs het gras niet meer bijvoorbeeld.”

Hoe jong zijn drie kinderen ook zijn, Ramon wil hen al graag meegeven hoe belangrijk bijen zijn. “Ze zorgen voor bestuiving van bloemen, planten en bomen. Als die bestuiving niet meer plaatsvindt, houdt de basis van het bestaan op.”

Vanaf 3 september zijn er weer nieuwe afleveringen van BinnensteBuiten op televisie te zien. Het hele interview met Ramon lees je in Buitenleven 2018/7, die nog tot en met 20 september in de winkel ligt.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email