Tips om de buxusmot op natuurlijke manier te bestrijden - Tuinieren met Buitenleven
Rupsen van de buxusmot eten in no-time een hele struik leeg

De buxusmot op natuurlijke manier bestrijden

Onze tuinen en struiken zitten er vol mee: rupsen van de buxusmot. De buxusmot rukt op en komt straks in heel Nederland voor. Hoe kun je dit insect het beste bestrijden? En dan zo dier- en natuurvriendelijk mogelijk?

Niet de mot maar de rups

Veel mensen zijn de buxusmot liever kwijt dan rijk, omdat buxussen volledig kaalgevreten worden. De vlinders of motten leggen eitjes in de buxus, waarna de rupsen zich erin volvreten. Ook verpoppen de rupsen zich in de struik. We moeten dus niet de buxusmot bestrijden, maar de buxusrups.

Tips om de buxusmot op natuurlijke manier te bestrijden - Tuinieren met Buitenleven
Rond eind mei, begin juni veranderen de rupsen in buxusmotten

Controleren op de buxusrups

De buxusrups kun je het hele jaar door aantreffen in je struik. De struik heeft een groot herstelvermogen, maar als een buxus jaar na jaar wordt aangevreten, is hij hier natuurlijk niet tegen opgewassen. Het is aan te raden een aantal keer per jaar je struik(en) grondig te controleren. Met name in de maanden april, mei, juli, augustus, september en oktober. De rups loopt verschillende levenscycli door:

 • Eind mei, juni: de jonge rupsen veranderen in motten
 • Augustus: de rupsen (voortgekomen uit de motten die enkele weken eerder eitjes legden) zijn in augustus volgroeid
 • September: de rupsen veranderen in motten
 • Oktober: de rupsen (die voortkomen uit de motten van september) eten van de buxus tot oktober en gaan daarna in winterslaap

De rups verandert in iedere fase van kleur. In het begin is de rups geel, later wordt hij groener met zwarte/bruine strepen en stippen. Spinsels op de bladeren van de buxus zijn ook een teken dat de rups actief is in je struik.

Vogels eten de rupsen

Vogels hebben de buxusrups als snack ontdekt, zoals kwikstaarten en koolmezen. Massaal zitten ze dan ook op struiken om de rupsen eruit te pikken. Gebruik daarom beter geen gif om de buxusmot te bestrijden. Dat doodt ook andere dieren zoals bijen, lieveheersbeestjes en vlinders. Koolmezen zijn gek op de rupsen en voeden ze aan hun jongen, tot wel honderden per dag.
Goed om te weten: uit onderzoek blijkt dat de grote mezensterfte niet komt door het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen tegen te buxusmot. Gedacht werd dat de mezensterfte kwam door dit gif en hun jongen eraan doodgingen, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Desondanks is het natuurlijk diervriendelijker om geen gif in te zetten tegen de buxusrupsen. Het ophangen van meer vogelhuisjes is juist een goed idee, want zo verwelkom je vogels in je tuin.

Tips om de buxusmot op natuurlijke manier te bestrijden - Tuinieren met Buitenleven
Een natuurlijke manier van bestrijden is de rupsen er met de hand uit te halen en spinsels weg te knippen

 

 

Tips om de buxusmot natuurlijk te bestrijden

 • Haal de rupsen met de hand weg en knip spinsels eruit. Vergeet de pop niet ook mee te nemen. Gooi de rupsen niet los in de groenbak, hiermee kun je de tuin van de buren besmetten. Zorg dat het afval in een goed gesloten afvalzak zit. Zo voorkom je dat de rupsen toch naar buiten weten te glippen.
 • Plaats feromoonvallen. In zo’n feromoonval plaats je een lokmiddel: een capsule met het vrouwelijk feromoon van de buxusmot. Hier komen mannelijke motten op af. Als je de val op tijd ophangt, kun je de mannetjes opvangen vanaf het moment dat ze uitkomen. Als ze niet de kans hebben gehad om te bevruchten, blijven de aanwezige vrouwelijke motten onbevrucht achter. Geen eitjes betekent ook geen rupsen.
 • Bespuit je struik(en) wekelijks met de hogedrukspuit (als je geen feromoonvallen gebruikt). Een intensief klusje, maar het werkt. Toepassen in de maanden waarin de buxusrups actief is: april, mei, juli, augustus, september en oktober.
 • Volwassen buxusmotten komen af op kunstlicht, dus ook tuinverlichting. Lastig tijdens zwoele zomeravonden, maar vermijd tuinverlichting in de periode dat de buxusmot actief is.
 • Is bestrijding niet mogelijk of werkt het niet (goed)? Verwijder de kern van de buxus. Knip de aangetaste takken weg als de verpopping is begonnen. Gooi de takken, inclusief rupsen en spinsels, weg. Zorg ook hier dat je het afvoert in goed gesloten afvalzakken.

Meer over de buxusmot

Hoe is de buxusmot ooit zo’n plaag geworden in ons land? En waar komen de diertjes vandaan? Dit en meer lees je in het artikel ‘Geduld voor een goede balans’, een uitgebreid verhaal over de buxusmot, in samenwerking met de Vlinderstichting. Daarbij uiteraard ook praktische tips over het bestrijden ervan op een natuurlijke manier.

Voordelen abonnee

Als eerste

Gratis thuisbezorgd voordat ‘ie in de winkel ligt

Mis nooit een uitgave

Met leuke lezersacties en aanbiedingen

Bespaar

Betaal minder dan niet-abonnees

Tevreden abonnees

Meer dan 26.000 tevreden lezers

Kies je abonnement​

2 jaar

60
90
 • 18 nummers
 • Inclusief digitaal lezen
 • Eenvoudig opzegbaar
AANBIEDING

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email