In 2019 heeft een kwart meer aanrijdingen met wild plaatsgevonden in Nederland dan vorig jaar. Iedere maand zijn gemiddeld 499 wilde dieren aangereden, tot 16 augustus in totaal 3746 dieren. Vorig jaar werden per maand gemiddeld 400 dieren aangereden, zoals dassen, vossen, reeën, damherten en wilde zwijnen.

Drukker op de weg

Het verhoogde aantal keren dat er een aanrijding met wild is, is deels te verklaren: veel dieren hebben jongen, die nog niet gewend zijn aan wegen en verkeer. Het wordt daarnaast steeds drukker op de weg en mensen houden zich niet altijd aan de juiste snelheid. Ook de droogte kan een rol spelen. Daardoor verplaatsen dieren zich steeds verder om op zoek te gaan naar voedsel.

In 2019 zijn een kwart meer aanrijdingen met wild dan een jaar eerder. Buitenleven geeft tips wat te doen bij een wildaanrijding.

Wilde zwijnen, maar ook damherten, reen, vossen en ander wild wordt regelmatig aangereden in Nederland

Wat te doen na een aanrijding met wild?

Je kunt de kans op een aanrijding met wild verkleinen. Let altijd op je snelheid, zeker op wegen langs het bos. Wees alert bij zonsopkomst en -ondergang, want dit zijn de momenten dat wilde dieren tevoorschijn komen. Vaak steken er meerdere dieren of familie’s de weg over, let daarop. Als je toch een wild dier aanrijdt, doe dan het volgende:

  • Rijd niet door, dit is strafbaar
  • Ga niet achter het dier aan
  • De dierenambulance zorgt voor klein wild. Bij een aanrijding met groot wild bel je altijd de politie – ook als het dier niet blijft liggen: 0900-8844
  • Geef zo goed mogelijk de locatie door
  • De politie schakelt de lokale faunabeheerder in. Wacht de komst van deze beheerder of de politie rustig af

De faunabeheerders mogen de gewonde dieren vervoeren of waar nodig uit hun lijden verlossen. Als het dier gevlucht is, zet de beheerder een getrainde hond in om het gewonde dier op te sporen. Neem zelf nooit een wild dier mee, ook dit is strafbaar.

Landelijke registratie

Op dit moment worden er alleen aanrijdingen met wild bijgehouden en geregistreerd in Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Noord-Holland. Om een realistisch beeld te krijgen van het totaal aantal aanrijdingen met wild is een landelijke registratie noodzakelijk, volgens de Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN). Doel is onnodig dierenleed voorkomen, bijvoorbeeld als aangereden dieren blijven rondzwerven met letsel. Je kunt de stichting steunen door donateur te worden.

Review deze post