Steun de vlinders en doe mee met de vlindertelling – natuur met Buitenleven
Het landkaartje zie je door het hele land en vliegt vooral in juli en augustus.

Doe mee met de vlindertelling in eigen tuin

Bij velen is het al langer bekend: vlinders doen het slecht in ons land. Ze vinden nog weinig bloeiende bloemen om van te leven. Reden voor de Vlinderstichting om te peilen hoeveel het er nog zijn, zeker na de droogte van vorig jaar. Ben je ook benieuwd, tel dan tussen 6 en 28 juli 2019 mee met de vlindertelling in je eigen tuin. Via de telling wordt in kaart gebracht waar vlinders graag vertoeven en wat de aantallen zijn. 

Steun de vlinders en doe mee met de vlindertelling – natuur met Buitenleven
Het prachtige icarusblauwtje houdt van kruidenrijke graslanden en ruigten. Je ziet hem vooral in augustus.

Last van klimaatverandering

In ons land leven zo’n 58 verschillende soorten dagvlinders. Zij reageren echter snel op het milieu en de klimaatverandering. Vorig jaar, 2018, hadden we een erg warme en droge zomer. In Noord- en Noordwest-Nederland viel de hitte mee en vlogen heel veel vlinders. Maar in het binnenland en het Zuiden was dit anders en waren nauwelijks nog vlinders te vinden. De kans op uitsterven wordt steeds groter voor vlindersoorten doordat hun leefgebied verdwijnt. Bloeiende bloemen en planten vormen het voedsel voor vlinders. Ook hebben rupsen wilde planten nodig om van te leven. Maar bloemenweides zijn vaak opgeofferd voor bebouwing, betegeling of worden te vaak gemaaid. Daardoor worden voedselplanten voor rupsen steeds schaarser. Daarbij is het toepassen van gif desastreus voor de vlinders.

Tellen en melden

De vlindertelling moet inzicht geven in hoe het er deze zomer voor staat met de kleurrijke insecten. Wil je meedoen, dan kun je jouw vlinderwaarnemingen in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of via de website Vlindermee.nl. Tip: spoor ook buren, familie en vrienden aan om mee te tellen, zodat het inzicht in het leven van de vlinder zo duidelijk mogelijk wordt.

Steun de vlinders en doe mee met de vlindertelling – natuur met Buitenleven
De citroenvlinder kent een lang vliegseizoen: van eind februari tot begin oktober. Die moet te spotten zijn!

Maak je tuin vlinderklaar

Tuinen zijn een belangrijk leefgebied voor vlinders. Met de juiste, nectarrijke bloemen en voedselplanten trek je rupsen en vlinders aan. Zorg dus voor vlinderstruik, lavendel, zonnebloemen en duizendblad. Ook vinden vlinders klimop, klaver en hulst lekker. Wie graag een dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia of atalanta spot, laat brandnetels vooral staan. Deze vlinders zijn namelijk afhankelijk van dit ‘onkruid’. Gebruik daarnaast geen gif. Op deze manieren help je de vlinders en breng je ze terug in de Nederlandse natuur.

Zo herken je de vlinders

Enthousiast geworden om mee te tellen, maar vind je het lastig vlinders te herkennen? Lees dan het bericht ‘Vlinders herkennen in je tuin‘ of download de vlinder herkenningskaart.

 

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email