Dracaena marginata, ofwel de drakenbloedboom, is een makkelijke kamerplant - stekken met Buitenleven
Dracaena marginata staat op een dunne stam.

Dracaena marginata: makkelijke kamerplant

Ben jij iemand die planten te makkelijk laat sterven, maar wil je wel graag je eigen urban jungle? Kies dan voor een drakenbloedboom, in het speciaal de Dracaena marginata. Dit is een makkelijke kamerplant en daarom zeer geschikt voor beginners. Ze zijn erg eenvoudig te onderhouden en vragen niet veel van je.

Verzorging van je Dracaena marginata

De drakenbloedboom is om verschillende redenen zo’n makkelijke kamerplant. Veel water heeft ‘ie niet nodig: liever te weinig dan te veel. Laat de bovenste paar centimeter van de grond daarom goed uitdrogen voor je de plant opnieuw bewatert. Dit kun je makkelijk testen door je vinger in de aarde te steken. Houd de temperatuur in huis tussen de 18 en 32 ℃ en zorg ervoor dat het in de winter niet kouder wordt dan 15 ℃. In de zomer, als je plant een groeispurt krijgt, kun je hem wat extra plantenvoeding geven. Verder heb je er weinig omkijken naar.

Groene bladeren

Tot je eigen frustratie worden de bladeren van je huisplanten soms snel geel of bruin. Of nog erger: ze laten bladeren vallen. Het blad van de Dracaena is daarentegen zeer volhardend. Het blijft over het algemeen groen en valt niet af, op de onderste bladeren na. Hij heeft voor deze groene kleur niet heel veel licht nodig. Van een keuken op het zuiden tot een slaapkamer met weinig licht: de Dracaena marginata doet het op veel verschillende locaties met verschillende lichtbronnen uitstekend.

Dracaena marginata, ofwel de drakenbloedboom, is een makkelijke kamerplant - stekken met Buitenleven
Je drakenbloedboom zal het op heel veel verschillende plekken uitstekend doen.

Stek je drakenbloedboom eenvoudig

Het stekken van deze kamerplant is geen hogere wiskunde. Wel heb je veel geduld nodig, want het kan even duren voor de stek wortelt. Voor het hoogste succespercentage stek je in de lente of de zomer, wanneer het licht en warm is.

  • Knip een vertakking af die uit de hoofdstam groeit en verwijder een derde van de onderste bladeren.
  • Laat deze top wortelen door hem op de vensterbank in een glas water te zetten.
  • Na enkele weken zullen er wortels verschijnen. Pot de stek dan op en houd de grond lichtvochtig.

De moederplant zal op de plek waar je hebt geknipt ook weer een nieuwe scheut krijgen. Maar let op: dat kan even duren. De drakenbloedboom is een langzame groeier.

Dracaena marginata, ofwel de drakenbloedboom, is een makkelijke kamerplant - stekken met Buitenleven
Wanneer je stek wortels heeft geschoten, kun je hem in een pot grond zetten.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email