Duizendblad met z’n compacte witte bloemen ken je waarschijnlijk wel uit de wegberm. Maar wist je dat veel cultivars voor de tuin van deze Achillea millefolium juist opvallend kleurrijk zijn? Deze tuinplanten zijn bovendien echte langbloeiers die veel insecten lokken en de droogte weerstaan.   

Duizenden minibloemetjes

Duizendblad (Achillea millefolium) kleurt in de zomer de bermen en dijkhellingen wit met zijn tuilen vol minibloemetjes. Over de schermen kruipen vaak wilde bijen, zweefvliegen en vlinders vanwege de grote stuifmeelvoorraad. De plant hoort bij de composietenfamilie (Asteraceae), dus distels en paardenbloemen zijn familie. Zijn Nederlandse naam dankt duizendblad aan het dubbele geveerde blad dat wel wat wegheeft van varens. Zo lijkt het alsof de plant ‘duizend’ blaadjes heeft. Millefolium betekent ook letterlijk ‘duizend bladeren’. De geslachtsnaam is afgeleid van Achilles, die de plant met zijn legers meenam voor de behandeling van krijgswonden. Het blad werkt bloedstelpend.

Duizendblad is niet giftig, wel eetbaar

Nog altijd wordt duizendblad ingezet als geneeskrachtige plant. De plant is niet giftig, maar het is wel zaak dat je niet per ongeluk jacobskruiskruid meeneemt als je gaat wildplukken. Deze plant lijkt namelijk op duizendblad, maar is wel giftig. De bladeren van dit kruid lijken een beetje op boerenkool, die van duizendblad lijken op het blad van de varen. Wist je dat je ook thee kunt trekken van de bloemen en bladeren? Zo’n 50 g bloeiende toppen en jong blad is genoeg voor 1 liter thee.

Vlinders komen af op de felle kleuren van duizendblad.

Duizendblad in rood, geel en roze

In de loop van de zomer zie je de witte bloemen van wild duizendblad soms verkleuren naar lila of lichtroze. Een eigenschap die je ook bij gekweekte soorten tegenkomt. Met hun uitgesproken kleuren lenen deze dankbare borderplanten zich goed voor tuinieren op kleur. Zo heeft ‘Cornonation Gold’ goudgele bloemen en draagt de ‘Paprika’ felrode schermen. Maak er grote groepen mee of herhaal ze in de border voor een echt wauw-effect. Een saaie hoek in je tuin geef je gelijk pit met Achillea’s als de dieporanje ‘Walter Funcke’. Omdat de kleuren zo intens zijn, is kleurrijk duizendblad ook heel geschikt om te experimenteren met spannende combinaties en contrasten.

Duizendblad past prachtig in een kleurrijke border.

Bloeitijd en verzorging van duizendblad in de border

Duizendblad kent een lange bloeitijd: van juni tot ver in november. Ook is de plant winterhard en lokt hij veel insecten naar de tuin. Het is dan ook een dankbare borderplant. Hij doet het goed op een zonnige standplaats en heeft geen moeite met een droge, warme zomer. Qua ondergrond kan deze tuinplant veel hebben, maar goed doorlaatbare grond is wel een pre. Wil je er grote groepen van maken, plant er dan maximaal zeven op één vierkante meter. Knip uitgebloeide bloemen van de plant zodat er energie overblijft voor nieuwe bloemen. Tip: pluk ook eens een steel voor binnen. Deze kleurrijke plant staat mooi lang in de vaas.

Achillea millefolium ‘Terracotta’ heeft een opvallende kleur oranje.

Prairieplant met veel kleur

Dankzij zijn droogteminnende eigenschappen is kleurrijk duizendblad een perfecte prairieplant. Weef hem mooi tussen de siergrassen door en combineer hem met andere bloemvormen als van vuurpijlen (Kniphofia), montbretia (Crocosmia) en fazantstaartgras (Anemanthele lessoniana). Ook hier is het leuk om met de kleuren van duizendblad te spelen. De ‘Terracotta’ zorgt voor harmonie in een geeloranje border. Een beauty als ‘Apricot Delight’ breit een border vol roze, zalmkleurige en rode bloemen aan elkaar. Doordat de bloemen subtiel van kleur veranderen, blijven ze tot diep in het najaar verrassen in de border.

Wil je je eigen prairietuin in de achtertuin? Lees hoe je een prairietuin aanlegt en ga aan de slag.

3/5 - (24)