Doorademen, van de frisse lucht genieten en even stilstaan bij het gevoel en de pracht van onze planeet. Wil je van de natuur genieten, maar ook milieubewust reizen? Denk eens aan Duitsland, nummer vijf (van de 190) op de Sustainable Development Goals-index. 5 verrassende tips voor een duurzaam reisje door Duitsland lees je hier. Doe nu inspiratie op – en hopelijk heet het straks weer: “Herzlich Willkommen” in Duitsland! 

Bewust en lekker slapen

Je hoeft niet lang te zoeken om een duurzaam adresje te vinden om te dineren en overnachten. Er zijn namelijk meer dan drieduizend opties – van ecologische Campings tot luxe en duurzame Hotels. Er is zelfs een compleet biologisch dorp: in het nationaal park Sächsische Schweiz ligt de plaats Schmilka. Deze plaats, die in 2017 werd uitgeroepen tot ‘Mooiste dorp van Saksen’, heeft een groot aantal ecologisch gerenoveerde accommodaties en ontzettend gezellige biologische restaurants en cafés met veel zelfgemaakte producten zoals brood en bier.

Prachtige wandelroutes

Voordat je lekker ontspant op een van de duurzame adresjes, is het natuurlijk heerlijk om eerst een inspanning te leveren. Duitsland telt een wandelroutenet van zo’n 200.000 km. Een hiervan is de wandelpad “Harzer Hexen-Stieg”. Hier lopen wandelaars op de sporen van de heksen saga: De mijn Rammelsberg, de oude stadskern van Goslar en de waterhuishouding van de Heksenklim van de Harz, dat is een ongelooflijk gevarieerde 97 kilometer door het Harz National Park. Laten we gaan, met de bezem op de Blocksberg…

Regionaal genieten

Bijna nergens worden de jaargetijden zo gevierd als aan de Duitse Wijnroute in Rhijnland-Palts : in het voorjaar zijn er de amandelweken, later in het jaar de wijnfeesten, in het najaar staat de kastanje in het middelpunt en in de winter is er bij de kantoren van het regionale bosbeheer vers vlees van wild uit de bossen te koop. Gemarkeerde wandelroutes zorgen ervoor dat bezoekers zich beter bewust worden van het landschap, de grond en het klimaat en de invloed daarvan op de kwaliteit van de – vaak biologische – wijnen die hier worden verbouwd.

Kom langzaamaan tot rust

Een grote stad staat gelijk aan veel mensen en drukte. Maar het kan ook anders: de moderne stad in het teken van de slak. Een Cittaslow-stad. In deze steden gaat alles nét iets langzamer. De levenskwaliteit is hoog en een belangrijk aandachtspunt is duurzaamheid. In totaal is Duitsland 21 Cittaslow-steden en -gemeenten rijk, met Lüdinghausen in het Münsterland het meest dichtbij Nederland gelegen. Het historische centrum verbindt stad met landschap, er is o.a. een drukkerij waar je het traditionele printen met indigo kan bekijken en een kruidentuin, van wie ook de lokale horeca gebruik maakt.

Meer over duurzaam Duitsland

Benieuwd naar alle adresjes, wandelroutes, natuurgebieden en Cittaslow-steden? Ga voor meer informatie naar www.germany.travel/feelgood

Review deze post