Dagpauwoog (Aglais io).
Dagpauwoog (Aglais io).

Een bloemenweide met vlinders creëer je zo

Veel mensen vinden het maaien van bermen en graslanden doodzonde, omdat dan bloemen en ook vlinders verdwijnen. Volgens de Vlinderstichting is maaien juist belangrijk, omdat anders binnen een paar jaar de bloemen én de vlinders, helemaal verdwijnen. Hoe krijg je zelf een bloemenweide?

Grasmaaien

Bepaal allereerst of je een groen biljartlaken wilt of een bloemenweide. Als je kiest voor een strak gazon met alleen gras, zal je zo nu en dan moeten bemesten. Na een maaibeurt laat je het gemaaide gras een paar dagen liggen, zodat de zaden afrijpen. Kies je voor een bloemenweide, dan moet je de grond laten verschralen en dus ook het maaisel direct afvoeren.

Bloemenweide én gazon

Je kunt het natuurlijk ook allebei doen en ervaren hoe dit bevalt. Zeker bij een grote tuin heb je de mogelijkheid het ene deel te laten verschralen, terwijl je het andere deel regelmatig maait. Hoe dan ook valt of staat een bloemenweide met een goed maaischema. In het algemeen kun je zeggen dat je bij een heel voedingsrijke grond drie keer per jaar moet maaien en bij schrale grond slechts één keer per jaar. Zit de bodemkwaliteit daar tussenin, maai de bloemenweide dan twee keer: eind juli en eind september/begin oktober.

Groot koolwitje (Pieris brassicae)
Groot koolwitje (Pieris brassicae)

Investeren in je tuin

Het eerste jaar voor het creëren van een bloemenweide met vlinders (en andere insecten) in je tuin is een kwestie van investeren. De bodem zit dan meestal nog vol voedingsstoffen, zodat het gras meestal snel zal groeien en de rest overwoekert. Hoe vaker je maait, hoe sneller de grond verschraalt. Als je een bloemenweide wilt hebben, maai je het eerste jaar het gras pas als het zo’n twintig centimeter hoog is. Je zult zien dat het gras vanaf het tweede jaar al een stuk minder snel groeit er en meer bloemen verschijnen.

Vlinders in september

Als je nog niet zover bent om je gazon om te toveren in een bloemenweide, kun je nog in de septembermaand vlinders aantrekken met bloeiende bloemen in de volle grond, in een pot of op je balkon. Denk dan bijvoorbeeld aan struikveronica (Hebe), lavendel, aster en hemelsleutel.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email