Help de egels in je tuin met een paar adviezen van Buitenleven
Moeders leggen grote afstanden af om voedsel te vinden, waardoor de kans bestaat dat ze onderweg uitdroogt en overlijdt.

Egels helpen in de tuin

Het gaat niet zo goed met egels in ons land. De populatie is in de afgelopen 25 jaar met 35 procent gedaald. Een droge zomer zorgde voor een gebrek aan water en een moeilijke zoektocht naar voedsel, omdat wormen en slakken dieper wegkruipen in de grond. Dit terwijl egels juist goed zijn voor je tuin, want ze eten graag rupsen, slakken en maden. In het najaar zijn ze naarstig op zoek naar beschutte plekjes om een winterslaap te houden. Reden genoeg om egels in je tuin te helpen.

Een paar egelfeitjes

Egels (Erinaceus europaeus) behoren tot de oudste nog levende zoogdieren ter wereld. Zijn voorouder, de Litolestes, leefde 65 miljoen jaar geleden. Nog wat leuke feitjes op een rij:

 • Egels worden doof, blind en kaal geboren, maar na een paar uur worden de stekels al zichtbaar onder de huid.
 • Een volwassen egel heeft zo’n 6000 stekels.
 • Het diertje is bijziend, maar reuk en gehoor zijn sterk ontwikkeld.
 • Egels kunnen relatief hard rennen, zo’n 7,2 kilometer per uur.
 • Een egel beschikt over een zesde zintuig: het orgaan van Jacobson, tussen het gehemelte en de neusholte. Door veel speeksel aan te maken, neemt de egel geur- en smaakstoffen op. Daarna smeert hij het speeksel uit over zijn rug en is het reukkanaal klaar voor een nieuwe geurervaring.
 • Raar maar waar: het beestje kan zwemmen. Zeer verrassend met die korte pootjes.
Egels hebben graag beschutting, vooral tijdens hun winterslaap. Ze eten dan bijna een halfjaar niets. - Natuur met Buitenleven
Egels hebben graag beschutting.

Gevaren in de tuin

Voor egels zijn er een hoop gevaren in de natuur en in jouw tuin waar ze aan blootgesteld worden. Deze worden deels veroorzaakt door de mens. Zo zitten er slakkengif en pesticiden in de grond waar egels hun voedsel vinden. Robotmaaiers die ’s nachts maaien, gaan dwars door schuilplaatsen van vaak jonge egeltjes. Daardoor lopen zij snijwonden of nog ernstiger letsel op. En tuinen die strak zijn betegeld, bieden geen veilige plek voor de diertjes om te eten of een winterslaap te houden.

Help egels in de tuin, bijvoorbeeld tijdens de winterslaap, met een egelhuis - Natuur met Buitenleven
Egels kun je helpen met een egelhuis, een schaaltje water en eventueel wat kattenbrokken of natvoer.

Wees oplettend tijdens winterslaap van de egels

Egels houden vanaf november een winterslaap. Hier maken ze een speciaal holletje voor, bedekt met een laag bladeren. Ze zorgen eerst voor een vetreserve, want tijdens deze winterslaap gaan ze liefst 25-30% van hun lichaamsgewicht verliezen. In het holletje zakt de hartslag en de ademhaling om zo min mogelijk energie te verbruiken. Ook de lichaamstemperatuur daalt flink, soms wel naar zo’n 4°C. Zo nu en dan wordt een egeltje wakker. Dan scharrelt hij wat en maakt eventueel een nieuw holletje op een andere plek. Als de temperaturen weer stijgen ontwaken de egels uit hun winterslaap. Dan is er weer voldoende voedsel voor de stekelige diertjes.

Tijdens de winterslaap maken de egels een holletje bedekt met bladeren - Natuur met Buitenleven
Een egel ligt tijdens de winterslaap in een holletje bedekt met bladeren.

Help egels in je tuin

Wie het leuk vindt om deze beestjes nog vaker in zijn tuin te zien, kan ze helpen.

 • Zorg in het najaar dat er in je tuin voldoende bladeren, takken en natuurlijke materialen liggen om onder weg te kruipen. Egels houden namelijk van rommelige tuinen.
 • Heb je een aangelegde tuin met veel tegels? Plaats dan een egelhuis, een beschutte plek waar de egel kan eten en eventueel zijn winterslaap kan houden. Je koopt deze huisjes kant-en-klaar of je maakt er zelf een met een houten krat en een stukje tuinslang.
 • Tot de winterslaap kun je egels helpen door een laag bakje water in je tuin te zetten. Doe er geen melk in, want egels verdragen geen lactose. Er bestaat speciaal natvoer voor egels, dat je in een klein bakje kunt plaatsen. Kattenbrokjes zijn ook een optie.
 • Is er geen egeltje in je tuin te vinden of woon je in een appartement? Adopteer een egel. Bij de Egelbescherming mag je het geadopteerde dier zelf een naam geven en je ontvangt een certificaat.
 • Gebruik geen pesticiden in je tuin, en al helemaal geen slakkenkorrels. Last van slakken, zorg dan dat je egels naar je tuin lokt! Het zijn superslakkenbestrijders.
 • Let tijdens de winterslaap van de egels goed op in de buurt van bladeren of bijvoorbeeld bij je composthoop. Er kan een egel slapen onder een laag met bladeren.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email