Help de egels in je tuin met een paar adviezen van Buitenleven
Moeders leggen grote afstanden af om voedsel te vinden, waardoor de kans bestaat dat ze onderweg uitdroogt en overlijdt.

Egels helpen in de tuin

Het gaat niet zo goed met egels in ons land. De populatie is in de afgelopen 25 jaar met 35 procent gedaald. Een droge zomer zorgt voor een gebrek aan water en een moeilijke zoektocht naar voedsel, omdat wormen en slakken dieper wegkruipen in de grond. Dit terwijl egels juist goed zijn voor je tuin, want ze eten graag rupsen, slakken en maden. Reden genoeg om egels in je tuin te helpen.

Een paar egelfeitjes

Egels (Erinaceus europaeus) behoren tot de oudste nog levende zoogdieren ter wereld. Zijn voorouder, de Litolestes, leefde 65 miljoen jaar geleden. Nog wat leuke feitjes op een rij:

  • Egels worden doof, blind en kaal geboren, maar na een paar uur worden de stekels al zichtbaar onder de huid.
  • Een volwassen egel heeft zo’n 6000 stekels.
  • Het diertje is bijziend, maar reuk en gehoor zijn sterk ontwikkeld.
  • Egels kunnen hard rennen, zo’n 7,2 kilometer per uur.
  • Een egel beschikt over een zesde zintuig: het orgaan van Jacobson, tussen het gehemelte en de neusholte. Door veel speeksel aan te maken, neemt de egel geur- en smaakstoffen op. Daarna smeert hij het speeksel uit over zijn rug en is het reukkanaal klaar voor een nieuwe geurervaring.
Help de egels in je tuin met een paar adviezen van Buitenleven
Egels hebben graag beschutting, zoals deze drie kleintjes.

Gevaren in de tuin

Voor egels zijn er een hoop gevaren in de natuur en in jouw tuin waar ze aan blootgesteld worden. Deze worden deels veroorzaakt door de mens. Zo zitten er slakkengif en pesticiden in de grond waar egels hun voedsel vinden. Robotmaaiers die ’s nachts maaien, gaan dwars door schuilplaatsen van vaak jonge egeltjes. Daardoor lopen zij snijwonden of nog ernstiger letsel op. En tuinen die strak zijn betegeld, bieden geen veilige plek voor de diertjes om te eten of een winterslaap te houden.

Help de egels in je tuin met een paar adviezen van Buitenleven
Egels kun je helpen met een egelhuis, een schaaltje water en eventueel wat kattenbrokken of natvoer.

Help egels in je tuin

Wie het wel leuk vindt om deze beestjes nog vaker in zijn tuin te zien, kan ze helpen. Bijvoorbeeld deze herfst al om ze de winter door te helpen.

  • Zorg in het najaar dat er in je tuin voldoende bladeren, takken en natuurlijke materialen liggen om onder weg te kruipen. Egels houden namelijk van rommelige tuinen.
  • Heb je een aangelegde tuin met veel tegels? Plaats dan een egelhuis, een beschutte plek waar de egel kan eten en eventueel zijn winterslaap kan houden. Je koopt deze huisjes kant-en-klaar of je maakt er zelf een met een houten krat en een stukje tuinslang.
  • De winterslaap start in oktober-november. Tot die tijd kun je egels helpen, zeker nu het warm is, door een laag bakje water in je tuin te zetten. Doe er geen melk in, want egels verdragen geen lactose. Er bestaat ook speciaal natvoer voor egels, dat je in een klein bakje kunt plaatsen. Kattenbrokjes zijn ook een optie.
  • Is er geen egeltje in je tuin te vinden of woon je in een appartement? Adopteer een egel. Bij de Egelbescherming mag je het geadopteerde dier zelf een naam geven en je ontvangt een certificaat.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email