Ellen Nelis uit Emmeloord begon haar tuin op kaal akkerland. Waar eens aardappelen groeiden, bloeien nu heel veel bloemen: ieder jaar gaan er meer dan duizend bollen de grond in. Haar Engelse bloementuin bouwde ze op rond een yin-yangpatroon, bestaande uit een vijver en een bijna perfect gazon.

Zelf ontworpen tuin

Ellens tuin is maar een postzegel. Maar door slim ontwerp lijkt hij enorm. Hoe? Ze gebruikt de geluidswal achter haar tuin voor diepte. Ook plant ze de juiste kleur bloemen, waardoor alles nog groter lijkt. Ellen noemt zichzelf een tuin-autodidact. Het ontwerp voor haar bloementuin tekende ze zelf. Inspiratie deed ze op tijdens floriades en tuinbezoeken. Als ze iets wil doen wat ze nog niet kent, googelt ze het. Want bijna alles kun je zelf leren, weet ze: “Het grote geheim: je moet gewoon beginnen.”

Ellen’s bloementuin volgens yin en yang – Tuininspiratie bij Buitenleven

Ellen’s tuin is gebaseerd op de ronde vormen van het yin-yangsymbool. Foto Sietske de Vries

Yin-yangvijver en tuinpaadjes

De basislijnen van haar bloementuin vormden voor Ellen de start. Die baseerde ze op het yin-yangsymbool, twee halve vormen die samen een cirkel vormen. De cirkel werd zes meter in doorsnee: de ene helft een vijver, de andere helft een gazon. En door gewoon te beginnen, ontstonden ook haar kronkelende tuinpaadjes. Het zand stampte ze aan, de klinkers tikte ze in met een vuisthamer. “Ik ben echt een buitenmens. Alle spullen voor de tuin haal ik met de fiets, zelfs de tapijtrollen heb ik zo naar huis weten te krijgen”, vertelt Ellen. “In de tuin werken vind ik heerlijk. Ik zeg altijd: het is eigenlijk buitenspelen. Mijn man kijkt alleen toe. Hij zegt tegen bezoekers: ‘Het is háár tuin.’ Vandaar ook de naam: Ellen’s tuin.”

Ellen’s bloementuin volgens yin en yang – Tuininspiratie bij Buitenleven

Blauwtinten zijn achter in de bloementuin van Ellen te vinden, want dat zorgt voor diepte. Foto Sietske de Vries

Duizend bloeiende bollen

Langs deze ronde vormen en de zelf gelegde kronkelpaadjes staan vooral heel veel bloemen. Per jaar plant Ellen wel duizend tot vijftienhonderd bollen. De labeltjes bewaart ze, de bloemen ordent ze op kleur. Blauwtinten staan achter in haar tuin, want dat zorgt voor diepte. “Blauw zorgt ervoor dat je tuin optisch groter lijkt.” Door de vele bloeiende bollen en planten heeft Ellen alle seizoenen kleur in haar bloementuin.

Van blubberland tot bollentuin

Benieuwd naar het hele verhaal van Ellen’s tuin? Dat, plus vele inspirerende foto’s, vind je in Buitenleven 2019/4. Het magazine ligt van 19 april tot en met 23 mei 2019 in de winkel. Ellen’s tuin is tevens in het echt te bewonderen tijdens open dagen in juni en augustus. Kijk hiervoor op de website van Ellen’s tuin.

Review deze post