Buitenleven tipt: Landgoedfair Mariënwaerdt

Zin in een ongedwongen dagje uit? Op de Landgoedfair op Heerlijkheid Mariënwaerdt struin je van 16 tot en met 20 augustus de hele dag leuke stands met kleding, accessoires, decoraties, planten, antiek, tuinmeubelen en kunst af, terwijl je kunt kijken naar demonstraties met paarden, roofvogels en honden.

Landgoedfair Mariënwaerdt

Gevochten en geplunderd

Het landgoed wordt al sinds 1734 beheerd door dezelfde familie, maar de geschiedenis gaat terug tot 1129. Toen werd de Norbertijner Abdij gesticht, op de plek waar nu het Huis Mariënwaerdt staat. De abdij bevond zich in de ‘gevarenzone’: precies op de grens van Utrecht, Holland, Gelderland en Brabant, waar vaak werd gevochten en geplunderd. Het klooster werd tientallen keren vernield en standvastig weer opgebouwd. Totdat het gebouw in 1567 helemaal met de grond gelijk werd gemaakt. Op die plek werd later Heerlijkheid Mariënwaerdt gebouwd.

Nieuw foodfestival

Hoewel je die historie duidelijk proeft, probeert de familie – inmiddels al de negende generatie! – het weekend ieder jaar te vernieuwen. Dit keer wordt er bijvoorbeeld een foodfestival met het thema ‘Samen genieten’ georganiseerd. Jonge ondernemers presenteren hier huisgemaakte en biologische producten uit kraampjes en busjes. Te veel gegeten? Dans alle extra calorieën er dan weer af onder het genot van de livemuziek die over het hele terrein te horen is.

Landgoedfair Mariënwaerdt

 

0