den eelder

Den Eelder: open boerderijdag

Op 29 april draaiden veertig Buitenlevenlezers mee in de zuivelcarrousel van boerderij den Eelder in het Gelderse Well. Kijk je met ons mee?

Je kent ze wel uit de schappen in de supermarkt: ‘den echte’ zuivelproducten van boerderij Den Eelder. De zuivel wordt sinds 1983 gemaakt in het Gelderse Well door de familie Van der Schans en haar Holstein-­Friesian-koeienkinderen. De familie heeft de dieren zelf grootgebracht tot melkkoe: ‘den echte Den Eelder-koe’. Die koeien vormen het kloppend hart van het bedrijf. De basis van hun voer bestaat uit eigen gras, bierbostel en suikerbietenpulp. Die mix zorgt voor lekkere melk en gezonde koeien.

Fotografie: Kim Balster

Groene zuivel

De boerderij werkt op een traditionele manier, maar boer Ernst is constant op zoek naar nieuwe technieken. De familie wekt het grootste gedeelte van haar energie zelf op met zonnepanelen en heeft sinds 2012 een mestvergistingsinstallatie. Die zet methaangas – broeikasgas uit de poep van koeien – om in duurzame stroom en warmte. Want hoe groener de boerderij, hoe lekkerder de zuivel, vindt de familie.

Open dag den Eelder

De lezers konden het het met eigen ogen zien. Ze namen een kijkje achter de staldeuren en ‘proefden’ van het boerenleventje. Ernst en Jacomine gaven samen met kinderen Willem, Gerben en Dafke een rondleiding over het groene landschap. Ze wandelden langs de koeien – die zélf mogen beslissen wanneer ze eten, naar buiten gaan of gemolken worden-, keken hoe de zuivel tot stand kwam, smulden van een boerenlunch en leerden zelf karnemelk en roomboter maken, om die tijdens de lunch op te smikkelen! Leerzaam én lekker!

Was jij er niet bij? Kom dan op zaterdag 24 juni tussen 10.00 en 17.00 uur naar de open dag van den Eelder.

Meer lezen over het boerenleventje? Bekijk hier hoe je zelf een begin kunt maken!

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email