Sneeuwklokjes_Bos

Drie adressen voor de mooiste sneeuwklokjes

Voor veel tuiniers betekent het de start van het nieuwe tuinjaar: de bloei van de sneeuwklokjes. Vooral als ze massaal hun kopjes oprichten in de zon en bloeiende tapijten vormen onder bomen en struiken. Hét bewijs dat de lente in aantocht is.

‘In the green’

Sneeuwklokje Galanthus ‘Grumpy’ met een gezichtje
Sneeuwklokje Galanthus ‘Grumpy’ met een gezichtje

Ware sneeuwklokjesfans, galanthofielen, zijn altijd op zoek naar bijzondere exemplaren voor in hun eigen tuin. Naar variëteiten met gele, groene of dubbele bloem. Of met een markante tekening zoals van ‘Grumpy’, waarop je duidelijk het gezichtje herkent van een van de Zeven Dwergen. Bij de volgende drie tuinadressen kun je in februari zowel genieten van massa’s gewone sneeuwklokjes (Galanthus nivalis), als je verwonderen over fraaie zeldzaamheden. Als je je tuin met deze vroege bloembollen wilt verfraaien, koop ze dan nu ‘in the green’: bloeiend en wel geeft het beste resultaat in eigen tuin.

1. Tuinieren met sneeuwklokjes

Tuinfleur, de tuin van Rika en Pieter van Delden in Oostwold, staat vanaf eind februari vól sneeuwklokjes. Onder hagen en bijzondere naaktbloeiende bomen vind je miljoenen gewone sneeuwklokjes, waar ze hier al vijftien jaar mee tuinieren. Daarnaast heeft het echtpaar een collectie van tweehonderd bijzondere soorten opgebouwd, waaronder geurende sneeuwklokjes en grote, dubbele variëteiten. Veel ervan worden tijdens de Sneeuwklokjeszondagen op 24 februari en 3 maart 2019 te koop aangeboden. Meer info op de website van Tuinfleur.

2. Sneeuwklokjesdagen in België

Als je sneeuwklokjes ziet, is de lente in aantocht.
Als je sneeuwklokjes ziet, is de lente in aantocht.

In het Belgische Brugge heeft kweker Cathy Portier een verzameling van driehonderd soorten sneeuwklokjes. Het grootste deel ervan bloeit in de sneeuwklokjestuin, waar de bijzonderste soorten in vijvermandjes zijn ingegraven. Op die manier kunnen de kwekers ze makkelijk herkennen, uitgraven en delen na de bloei. Ook staan er nog rariteiten in de rotstuin, de bloembollenbak en de alpiene kas. Alle weekenden in februari kun je hier terecht voor de Sneeuwklokjesdagen. Er zijn dan geleide wandelingen door de wintertuin, waarbij de kwekers je wijzen op hun favorieten. Check de website van Galanthus voor meer informatie.

3. Kramen vol galanthofilia

Sneeuwklokjesfeest bij De Boschhoeve
Sneeuwklokjesfeest bij De Boschhoeve

Het nieuwe tuinjaar begint bij kwekerij De Boschhoeve in Wolfheze traditioneel met het Sneeuwklokjesfeest. Van 7 tot en met 9 februari 2019 zie je de bloembollen niet alleen in de borders en het gazon, maar ook in kraampjes van gespecialiseerde sneeuwklokjeskwekers. In de bollenschuur vind je daarnaast kramen vol ‘galanthofilia’, hebbedingen voor sneeuwklokjesliefhebbers. Van botanische tekeningen en speciale bollenvaasjes tot handbeschilderd servies met sneeuwklokjes. Op de donderdag is er een lezing gepland over gezelschapsplanten voor sneeuwklokjes. Lees meer op de Boschhoeve-website.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email