Een kameleon van fruit, tijdens het Fruitcorso Tiel.
Een kameleon van fruit, tijdens het Fruitcorso Tiel.

Fruitcorso Tiel: rijdende kunst van groenten en fruit

Appels, peren, paprika’s, druiven, noten en zaden: ze maken allemaal deel uit van het Fruitcorso dat ieder derde weekend van september door de straten van Tiel trekt. Heel veel groenten en fruit zijn dan verwerkt in praalwagens, die zijn ontworpen en gebouwd door liefhebbers uit de Betuwe en het Land van Maas en Waal.

Kleurrijke praalwagens

Ook tijdens de 58ste editie, die zal worden gehouden van 15 tot en met 17 september 2018, is er een ‘gezonde’ strijd tussen dorpen en steden. Dit jaar bestaat de optocht uit achttien intens kleurrijke en uiterst gedetailleerde praalwagens (zes van de jeugd) en is er voor het eerst een verlichte avondoptocht. Volgens de organisatie van het fruitcorso bestaat nergens ter wereld zo’n sfeerrijke stoet van imposante wagens met fruit en groente. “Het zijn ware kunstwerken, een prachtige lappendeken van boeiende details. Je komt ogen tekort als je een corsowagen voorbij ziet komen.”

Fruitcorso op parcours. Foto Jan Bouwhuis
Fruitcorso op parcours. Foto Jan Bouwhuis

Corso is van alle leeftijden

Net zoals veel carnavalsverenigingen in het zuiden des lands, werken vrijwilligers van corsoclubs maandenlang opdat toeschouwers zich kunnen vergapen aan hun indrukwekkende praalwagens – en om de hoofdprijs te bemachtigen. “Corso is van alle leeftijden”, aldus de organisatie. “Er zijn jeugdwagens en voor de kleintjes is er het Kindercorso: zij mogen allerlei rijdende voorwerpen meenemen en versieren met groenten en fruit.”

Een draak van fruit, tijdens het Fruitcorso Tiel. Foto Jan Bouwhuis
Een draak van fruit, tijdens het Fruitcorso Tiel.
Foto Jan Bouwhuis

Programma Fruitcorso Tiel

Het fruitcorso in Tiel begint zaterdag 15 september om 13.30 uur. Bezoekers die niet alleen maar groeten en fruit willen zien, kunnen op zaterdag en zondag het FoodTruckFestival in het Kalverbos in Tiel bezoeken. ’s Avonds om 20.30 uur is er de eerste uitgave van Corso by Night, waarbij de wagens verlicht zijn te bewonderen. Ook nieuw is een arena met tribunes, zodat het publiek de praalwagens nog beter kan zien.
Tijdens het corsoweekend zijn er tal van activiteiten, zoals een wielerronde en muziek (zaterdag) en kindermozaïekjes en een Zinder-podium (zondag) met live muziek. Zowel op zondag als maandag is er een tentoonstelling van alle corsowagens. Lees meer op de website van Fruitcorso Tiel.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email