Kamermuziek tussen de exotische planten

Heb je deze week nog een middag of avond vrij? In verschillende hortussen in Nederland kun je tot en met 11 augustus luisteren naar klassieke muziek tijdens het Hortus Festival.

Watervalletje in de Hortus Botanicus in Leiden.
Watervalletje in de Hortus Botanicus in Leiden.

Meerdere Hortussen

’s Lands groenste zomerfestival voor kamermuziek wordt gehouden in de oranjerieën en palmenkassen van Hortus Botanicus in Amsterdam, de Oude Hortus in Utrecht, Hortus Botanicus in Leiden, het Belmonte Arboretum in Wageningen en de Zweedse Kerk in Rotterdam.

De dood als inspiratiebron

Op al deze locaties kun je genieten van miniconcerten door conservatoriumstudenten en deelnemen aan rondleidingen langs de planten. Later in de middag en ’s avonds zijn de podia tussen de planten het domein van internationaal bekende musici. Bijvoorbeeld harpiste Gwyneth Wentink, pianiste Dina Ivanova en sopraan Rianne Wilbers.
‘De eindigheid van het leven’ is dit jaar het thema van het Hortus Festival. De dood is door de eeuwen heen een belangrijke inspiratiebron voor componisten en heeft tal van prachtige en ontroerende muziekstukken opgeleverd. Het festivalthema is ontleend aan de theatrale compositie Death Speaks van de Amerikaanse componist David Lang. Het DoelenEnsemble en sopraan Nicole Jordan tekenen voor de uitvoering.

De Hortus Botanicus in Leiden.
De Hortus Botanicus in Leiden.

Hortus Ensemble en pianisten

Het Hortus Ensemble brengt ’s middags twee verschillende programma’s met werk van de Franse componist Olivier Messiaen en Kindertotenlieder van de Oostenrijkse componist Gustav Mahler, in een bewerking van Peter Jan Wagemans. In de avond zijn er optredens van onder meer de pianisten Bobby Mitchell en Maarten van Veen en brengt de jonge Finse bariton Jussi Lehtipuu het programma Liederen en dansen van de dood.

Kinderen componeren

Dat klassieke muziek zeker niet alleen is geschikt voor volwassenen, bewijst het speciale kinderprogramma van het Hortus Festival. De jongere bezoekers kunnen tussen de tropische planten niet alleen luisteren naar kamermuziek, maar kunnen onder begeleiding van professionele musici ook zélf componeren of klassieke klanken mixen met kinderliedjes. En hoe leuk zal het zijn als het Hortus Ensemble na afloop jouw compositie ten gehore brengt!
Programmering, locaties, aanvangstijden en tickets vind je op hortusfestival.nl.

Categorie Eropuit