Landgoed De Wiersse in de herfst
Landgoed De Wiersse in de herfst

Laatste open dag en lezing tuinen De Wiersse

De tuinen van landgoed De Wiersse zijn een aantal dagen per jaar opengesteld voor het publiek. Het seizoen wordt zondag 21 oktober afgesloten met een open dag. Carla Teune, die verbonden is aan de Hortus Botanicus in Leiden, geeft een lezing over Chinese tuinkunst.

Zaadpluizen, mispels en grassen

Landgoed De Wiersse – gelegen in het door bossen begrensde coulisselandschap tussen Ruurlo, Lochen en Vorden – bezit zestien hectare aan historische en prima onderhouden open tuinen. Die kun je van mei tot en met oktober bezoeken tijdens open dagen en wekelijkse of gereserveerde rondleidingen. In de herfst zie je er zaadpluizen, mispels, grassen, ciderappels en de laatste rozen. De moerascipressen zijn roodbruin en de tulpenboom bij de slotgracht pronkt met zijn goudgele blad. In de borders bloeien de herfstasters en hemelsleutels.

Dahlia's op landgoed De Wiersse
Dahlia’s op landgoed De Wiersse

Tuinkunst verbonden met landschap

De tuinen op het landgoed worden weleens vergeleken met de tuinkunst uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië. Echter bij De Wiersse zijn de tuinen direct verbonden met het omliggende landschap, dat van de Gelderse Achterhoek. Volgens de exploitant kenmerken de tuinen zich “veel meer door de afwisseling van weidse uitzichten en romantische formaliteit”.

Een beek op landgoed De Wiersse
Een beek op landgoed De Wiersse

Elk seizoen botanische lezingen

Landgoed De Wiersse is sinds 1678 bewoond en de laatste 29 jaar door bijna een half miljoen tuinliefhebbers bezocht. Het houdt door het seizoen heen een serie botanisch lezingen en het hele jaar lang kun je boeken in de bed & breakfast, waarbij je na het ontwaken exclusief de tuinen kunt bezichtigen. Rond het landgoed ligt zo’n 32 hectare landschapspark. Vooral de Woodland Garden – met een beek, vijvers, heemplanten, varens, landhuis en tuinen – is zeer de moeite van het bezoeken waard. De lezing van tuindeskundige Carla Teune op zondag 21 oktober 2018 begint om 14.30 uur. De entree bedraagt € 6,50, kinderen tot 16 jaar gratis. Geen honden toegelaten en gratis parkeren.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email