bloesem-en-kanon

Pampus: eiland met een rijke geschiedenis

Door heel Nederland vind je de lievelingsadresjes van Buitenleven. Van de Wadden tot in Zeeland: elke editie selecteren we onze favoriete seizoensbestemmingen. Voor nummer 2018/6 zochten we enkele verkoelende bestemmingen aan het water voor je op; die lees je in het magazine. Ook zeker de moeite waard is Forteiland Pampus.

Werelderfgoed

Midden in het IJmeer ligt een bijzonder, door mensen gebouwd eiland: Forteiland Pampus. Pampus staat op de Werelderfgoedlijst en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het is ooit gebouwd om als militair fort te dienen en heeft een enorm rijke geschiedenis. Door de strategische ligging werd het in de Eerste Wereldoorlog gebruikt als militaire basis.

Reis door de tijd

Als je door de ondergrondse gewelven loopt, zie je de telegraafkamer, de kruitkamers, het hospitaal en de enorme geschutkoepels. De interactieve tour Pampus Xperience neemt je mee op reis door de tijd en door de vele verschillende ruimtes van het fort. Zo krijg je met een beetje fantasie een goed idee van hoe het was voor de soldaten om hier eenzaam gelegerd te zijn. Na afloop kun je een hapje en een drankje doen in het restaurant Paviljoen’1874 of kijk je nog even rond in het belevingscentrum.

Vogels spotten

Het is ook heerlijk om even rond te lopen op het kleine eiland en vogels te spotten. In het seizoen zijn er vogelaars aanwezig voor extra uitleg. Leuk initiatief is het pop-up restaurant Zomerlicht waar ze intieme etentjes verzorgen tijdens de zomer. Terwijl jij over het sfeervol verlichte eiland ronddwaalt, word je culinair in de watten gelegd met duurzame en biologische gerechten. De opstelling is ongedwongen en je kunt  ook gewoon op een zitzak in het gras eten. Wel tijdig reserveren.

Naar Pampus per veerboot

Pampus is bereikbaar per veerboot vanuit Muiden en Amsterdam-IJburg, en op feest- en vakantiedagen ook vaak vanuit Almere. De boottocht alleen al is de moeite waard om Pampus te bezoeken. Lees meer op de website van Forteiland Pampus.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email