Documentaire Schapenheld vertelt het verhaal over schaapherder Stijn - Buitenleven
Schapenherder Stijn doet zijn verhaal in de documentaire Schapenheld.

Schapenheld, intieme documentaire over Brabantse schaapherder

Schaapherder Stijn woont met zijn gezin op het Brabantse platteland. Jaarlijks trekt hij duizenden kilometers om zijn schapen te laten grazen. Regisseur Ton van Zantvoort maakte Schapenheld, een documentaire over een idealistische schaapherder die steeds meer te maken krijgt met de hectiek van de moderne wereld. Vanaf 21 februari 2019 te zien in de bioscoop.

Traditie versus moderniteit

Hoe overleef je in een wereld die niet strookt met je idealen? Word je gedwongen om je aan te passen aan deze nieuwe werkelijkheid? Documentairemaker Ton van Zantvoort brengt deze vragen in kaart via Stijn Hilgers, een schaapherder uit Noord-Brabant. Hij wil eenvoudig leven, in vrijheid, met zoveel mogelijk rust, ruimte en openheid. Het romantische beroep van schaapherder lijkt in zo’n geval ideaal. Je bent continu buiten, staat volledig in contact met de natuur, bent eigen baas en hebt geen zeurende collega’s om je heen. Maar schijn bedriegt. Het beroep is alles behalve relaxed, blijkt uit deze documentaire.

Documentaire Schapenheld vertelt het verhaal over schaapherder Stijn - Buitenleven
Documentairemaker Ton van Zantvoort volgde schaapherder Stijn zo’n tweeënhalf jaar.

Machines en schapen

Ton van Zantvoort volgde schaapherder Stijn zo’n tweeënhalf jaar. Hij stond met hem op, ging met hem naar bed, zag hem schelden en tieren, maakte hem mee op goede en op slechte momenten. Dit zorgt voor een intieme documentaire over een schaapherder die worstelt met de werkelijkheid. Net zoals bij heel veel andere zaken, nemen machines zijn werk over. Maar naast alle strijd en leed, is het ook een film geworden die schitterende beelden toont van het Nederlandse landschap en de natuur.

Documentaire Schapenheld bekijken

De documentaire is internationaal bekend als Sheep hero en draaide op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). De wereldpremière was op zaterdag 17 november 2018. Vanaf 21 februari 2019 is Schapenheld voor het grotere publiek te zien in de Nederlands filmhuizen en online via Picl.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email