Demonstratie houtbewerking tijdens Middeleeuws Ter Apel.
Demonstratie houtbewerking tijdens Middeleeuws Ter Apel.

Terug naar de middeleeuwen in Ter Apel

Elk jaar komen meer dan zesduizend mensen naar Ter Apel om zich onder te dompelen in de sfeer van de middeleeuwen. Met veel oog voor geschiedenis en detail beleef je het harde en soms ruwe bestaan in het jaar 1465, toen mensen nog dicht bij de natuur leefden. Middeleeuws Ter Apel bezoek je 1 en 2 september op het terrein rond het eeuwenoude Kruisherenklooster.

Ambachtslieden, boeren, ridders

Meer dan vijfhonderd acteurs kruipen in de huid van ambachtslieden, boeren, ridders en gewone burgers. De deelnemers in de kampementen zullen het leven van de middeleeuwen zo veel mogelijk nabootsen; ze koken op vuur en dragen replica’s van kleding uit die tijd. Op de hofstede verbeeldt een gezin het toenmalige boerenleven. Je kunt zien hoe de bewoners dierlijke producten, zoals wol, verwerken tot kleding.

Een jonge vrouw in kleding uit de middeleeuwen.
Een jonge vrouw in kleding uit de middeleeuwen.

Middeleeuwse producten en drankjes

Bezoekers kunnen naar hartenlust over een heuse middeleeuwse jaarmarkt struinen. Daar koop je onder meer vachten, leer, kruiden en vergeten groenten. Ambachtslieden tonen hoe een chirurgijn te werk ging, de totstandkoming van een maliënkolder en hoe een touw werd geslagen. En natuurlijk kun je er drankjes (zoals bier) uit de middeleeuwen proeven. Ondertussen laat je je vermaken door vrolijke muzikanten, narren en goochelaars. Houd wel goed de hand op de knip, want ook toen waren er zakkenrollers actief.

Geen middeleeuwen zonder ridders

Een middeleeuws event zonder ridders bestaat niet. Overdag worden meerdere keren heuse veldslagen geoefend en ’s avonds nagespeeld. Na afloop kunnen stoere kinderen de strijd met de ridders aangaan. Maar ook alle andere kinderen kunnen deelnemen aan talrijke middeleeuwse spellen en daarmee een Ridder-certificaat verdienen.

Kinderen bakken zelf brood tijdens Middeleeuws Ter Apel.
Kinderen bakken zelf brood tijdens Middeleeuws Ter Apel.

Tijdens Middeleeuws Ter Apel is het klooster met de kloostertuin zonder extra kosten te bezoeken. Binnen kun je genieten van de serene rust, exposities en diverse middeleeuwse optredens. Beduidend minder rust kun je verwachten in herberg De Smaeck van Toen. Kijk voor praktische informatie op middeleeuwsterapel.nl.

Foto’s Martijn van Sabben

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email