Ophelia in Museum De Zwarte Tulp. Foto: Carla van de Puttelaar
Ophelia in Museum De Zwarte Tulp. Foto: Carla van de Puttelaar

Vrouwen en bloemen in expositie de Zwarte Tulp

Voor haar nieuwe expositie, waar de bloem en de vrouw centraal staan, liet kunstenaar en fotograaf Carla van de Puttelaar zich inspireren door het tragische personage Ophelia uit Shakespeares Hamlet. De tentoonstelling is tot en met 17 februari 2019 te zien in museum de Zwarte Tulp in Lisse.

Ophelia: verdronken geliefde

Dat er zo veel bloemen in de expositie Ophelia te zien zijn, is niet geheel verrassend: de geliefde van Hamlet viel uit een wilg en verdronk onder mysterieuze omstandigheden in een ondiepe beek. De arme vrouw werd uiteindelijk drijvend tussen de bloemen gevonden. “Ophelia heeft kunstenaars al eeuwenlang geïnspireerd”, zegt Carla. “Al heel lang speelde Ophelia door mijn werk heen. Maar pas in 2017 kwam het thema tot volle bloei toen vrouwen en planten in mijn werk bijeenkwamen.”  

Een expositie vol bloemen en vrouwelijk schoon

Carla van de Puttelaar
Carla van de Puttelaar

De 51-jarige Carla van de Puttelaar werd geboren in Zaandam en studeerde in 1996 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Het vrouwelijk lichaam en -gezicht vormen een centraal onderwerp in het werk van de kunstenares. Ook de fascinatie voor huid en textuur van bloemen is zichtbaar in veel van haar foto’s. In de expositie Ophelia komen deze fascinaties zichtbaar samen. Naast fotograaf is Carla ook kunsthistoricus. Ze is gepromoveerd en geeft colleges aan onder andere de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag.

Tussen de tulpen

Als je meer wilt leren over de bloembollencultuur, ben je bij Museum de Zwarte Tulp aan het juiste adres. Het museum toont je onder andere de geschiedenis van deze cultuur, maar laat ook zien hoe kunstenaars zich door de eeuwen heen lieten inspireren door bolgewassen. Het museum is ondergebracht in een oude bollenschuur in het centrum van Lisse. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, toegangsprijzen en andere exposities op de website van het museum.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email