Deventer skyline met de Lebuïnuskerk
Deventer skyline met de Lebuïnuskerk

Expositie Deventer 1250 jaar

Een reis door de tijd langs de rijke geschiedenis van een van de oudste steden van Nederland. Die maken bezoekers van Deventer 1250 jaar. De tentoonstelling loopt nog tot en met 4 november 2018 in Museum De Waag in de Hanzestad.

Een levendige stad

Deventer ontstond in 768 toen de Angelsaksische missionaris Lebuinis een houten kerkje aan de oevers van de IJssel ging bouwen. Anno 2018 ligt hier een levendige stad met mooie, historische panden, leuke winkelstraatjes en prachtige uitzichten op de rivier.

Deventer Industriestad

De stad Deventer is vooral bekend vanwege de industriële bloei in de negentiende en twintigste eeuw. Typerend is de diversiteit van de industrie, die hoofdzakelijk op vijf sectoren is gericht.

  • Metaalindustrie: IJzergieterij en Machinefabriek Nering Bögel, Thomassen en/Drijver (nu Impress), Auping en Nefit (fittingfabriek)
  • Voedingsmiddelenindustrie: Anton Hunink (vleeswaren en conserven), slagerij Stegeman, sigarenfabrieken E.A. Muller & Co en Horst & Maas, Bussink Bakkerij, Davo Bierbrouwerij, Sluis Biskwie en Senzora
  • Textielindustrie: Ankersmit, Koninklijke Deventer Tapijtfabriek , H.J. Peters en Moquette Industrie Deventer (MID)
  • Chemische industrie: Noury & Van der Lande (later Akzo Nobel) en Carbonia (schrijflinten)
  • Grafische industrie: Kluwer en Nederlandse Diepdrukinrichting (nu Roto Smeets)
Binnenstad van Deventer
Binnenstad van Deventer

Deventer Koekstad

Naast de bekende industrienamen is de stad bekend van de Deventer koek, die al in 1417 volgens strenge gemeentelijke aanwijzingen werd gebakken. Deze lekkernij – met als ingrediënten roggemeel, honing, water en specerijen (de verhoudingen zijn geheim) – leverde Deventer de bijnaam Koekstad op.

Hoogtepunten in een app

De hoogtepunten uit de geschiedenis van Deventer zie je niet alleen in de tentoonstelling in Museum De Waag, maar ook in de app 3Deventer (gratis te downloaden voor iOS en Android). Hiermee maak je een virtuele toer, zelfs langs verdwenen gebouwen en stadsgezichten. Bovendien kun je een blik in de toekomst werpen, want kunstenaars tonen op welke manieren Deventer de komende eeuwen kan veranderen.

Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op de website van Museum De Waag.

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email