Stonden de planten in jouw tuin er tijdens de droge zomer vorig jaar slapjes bij? Verrijk de border dan met deze gele bloeiers die wél sunproof zijn. Als je kiest voor vaste planten met een Latijnse naam waarin bijvoorbeeld Helios is verwerkt, zit je goed. Helios betekent namelijk ‘zon’. Some like it hot!

Gele bloemen

Vaak zie je aan de planten zelf al of het zonliefhebbers zijn: het zijn over het algemeen stevige, kruidachtige soorten die veel stuifmeel geven. Daarmee hebben ze ook een grote aantrekkingskracht op andere zonnebaders: vlinders, zweefvliegen, hommels en bijen. Met deze zes gele toppers haal je ook op regenachtige dagen de zon in je tuin.

 

1. Zonnebloem 'Lemon Queen'

e

Anders dan de gewone zonnebloem (Helianthus annuus) is de Helianthus microcephalus ‘Lemon Queen’ een vaste plant. Net als zijn grote neef houdt hij wel van de volle zon en verlangt droge, niet te voedselrijke bodem. De plant maakt grote pollen die rijk bloeien en veel vlinders trekken. De stelen kunnen tot 175 cm hoog worden, zet de zonnebloem daarom achteraan in een bloemrijke border. De bloemen doen het goed in een vaas en de plant is winterhard tot -30 °C.

De Helianthus microcephalus ‘Lemon Queen’ is een vaste plant uit de zonnebloemenfamilie. Foto iVerde

2. Geurende heiligenbloem in de zon

Deze kleine halfheester met zilvergrijs blad en gele bloembollen groeit van origine op de droge gronden in Zuid-Europa. Het blad van heiligenbloem of cipressenkruid (Santolina chamaecyparissus) voelt dankzij de kleine haartjes aan als vilt en daartussen schieten de stengels met gele bloemhoofdjes omhoog in de border (tot 50 cm). Deze zonaanbidder doet het goed in een droge, goed doorlatende grond en bloeit in juli en augustus. Zelfs grind is geschikt, vandaar dat heiligenbloem niet misstaat in een rotsachtige tuin. Plet je de blaadjes, dan komt een kruidige, sterke geur vrij. Snoei de takken in april weg om de plant in model te houden, maar niet op het oude hout. Woon je aan zee? Kies dan heiligenbloem voor in je border, want de plant is bestand tegen zeewind.

Heiligenbloem ofwel cipressenkruid doet het uitstekend in een stenige en droge bodem.

3. Vrolijke zonneogen

De goudgele pompommetjes van zonneoog (Heliopsis helianthoides var. scabra ‘Asahi’) zijn de vrolijke noot in de border. Het zijn bijen- en vlindermagneetjes bovendien. De bossige plant wordt circa 110 cm hoog en staat graag in goed doorlatende, niet al te vochtige grond. Verwijder regelmatig de dode bloemen, dan kan de plant doorbloeien tot in oktober. De stelen worden zo’n 85 cm lang en zijn mooi stevig. Als snijbloem blijven ze weken goed.

 

Vijf stralende geelbloeiende vaste planten die zon en een droge zomer glansrijk doorstaan – Tuinieren met Buitenleven
De goudgele pompommetjes van zonneoog doen het ook op de vaas goed. Foto iVerde

4. Zonnekruid Helenium

Helenium was lange tijd een ondergewaardeerde plant. Maar nu tuiniers geel, rood en oranje weer omarmen, staat dit vrolijke zonnekruid volop in de belangstelling. Ook sluit het karakter van zonnekruid aan bij de natuurlijke stijl van tuinieren. Het is een echte insectenplant die lang doorbloeit, makkelijk uitzaait en zorgt voor spannende wintersilhouetten. Geef geel zonnekruid, zoals de ‘El Dorado’, een plek in de volle zon tussen grassen, montbretia (Crocosmia) en asters. De grootste collectie zonnekruid vind je bij Nationale Collectiehouder Kwekerij Jacobs in het Groningse Vriescheloo.rasplanten die van zon houden.

Vijf stralende geelbloeiende vaste planten die zon en een droge zomer glansrijk doorstaan – Tuinieren met Buitenleven
Helenium is een dankbare borderplant die voor kleur, volume én insecten zorgt.

5. Een tapijt van zonneroosjes

Dit zonneroosje, Helianthemum ‘Golden Queen’, zorgt aan de randen van de border voor vrolijke gele tapijtjes. De bloemen zijn roosvormig en de blaadjes lichtbehaard. De plant blijft met 20-30 cm laag. Het is een echte rotsplant die houdt van een kalkrijke en zonnige plek. Helaas niet helemaal winterhard, dus dek hem ’s winters af met bijvoorbeeld dennentakken of zorg voor een beschut plekje.

Helianthemum ‘Golden Queen’ vormt tapijtjes van gele zonneroosjes laag bij de grond. Foto iVerde

6. Kerrieplant Helichrysum italicum

Zilvergrijze blaadjes en okergele bloemen: met Helichrysum italicum waan je je in een warme mediterrane tuin. Als je over de blaadjes wrijft, weet je hoe deze plant aan zijn Nederlandse naam kerrieplant komt: de blaadjes geven een zacht zoet kerriearoma af in gerechten. Hij floreert op voedselarme grond en in de volle zon. Geef hem in koude winters vorstbescherming en knop hem in het voorjaar terug, dan loopt de kerrieplant weer mooi uit.

Lees verder over terrasplanten die van zon houden.

Kerrieplant (Helichrysum italicum) is gewend aan mediterrane omstandigheden en doet het goed op een warme en droge standplaats. Foto iVerde

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
5/5 - (1)