Vroeger nam je regelmatig een ‘ruikertje’ voor iemand mee: een bosje verse bloemen. Geuren horen van oudsher bij onze beleving van bloemen en planten en roepen een gevoel, herinnering of sfeer op. Wie geniet er ’s zomers niet van de geur van lavendel? Meer lekkere aroma’s in de tuin of op je balkon, maken het een nog groter genot om er te vertoeven. Welke geurende klimplant heeft jouw voorkeur?

Extra dimensie in de border

Hoewel veel tuinontwerpen en borderplanten voornamelijk gebaseerd zijn op wat je kunt zien, is het een heel goed idee om met lekker ruikende planten, bloemen en struiken een extra dimensie toe te voegen. Kies je favoriete plant met een heerlijk parfum en plaats haar tussen je bestaande planten. Of ga voor een geurende klimplant om hek, schutting of pergola te verfraaien; een uitkomst voor kleine tuinen en (gevel)borders.

Tips voor je geurende klimplant

Te harde wind zorgt ervoor dat geuren vervliegen en dat je klimplant soms grip verliest. Plaats deze welriekende klimmers daarom op een beschutte, windstille plek of hoek. Staan ze eenmaal goed, dan is het tijd om extra te genieten. Zet een mooi bankje neer en laat de geuren op je afkomen. En hoe meer geuren in je tuin, hoe meer de natuur ervan mee geniet: insecten als hommel en bijen, maar ook vlinders en verschillende vogels zullen de weg naar je tuin weten te vinden. De meeste klimplanten zijn winterhard en sommige soorten zoals kamperfoelie of Toscaanse jasmijn, zijn ook groenblijvend.

1. Fruitige rozen

Met welriekende rozen maak je iedereen blij, toch? De stamroos Rosa ‘Abraham Darby’ is van Engelse afkomst en heeft een sterk fruitige geur. De bloeier met komvormige bloemen kan als heester of als klimplant worden gebruikt en kan tot wel 3 m doorgroeien. Deze roos bloeit soms al in mei, meestal juni met bloemen in roze, abrikoos en zachtgele tinten. Zoals bij alle rozen haal je de uitgebloeide bloemen weg en zal de roos nieuwe vormen tot in oktober. Lees meer over het verzorgen van rozen.

Met haar zachte tinten en en fruitige geur is stamroos ‘Abraham Darby’ een verrijking voor tuin of balkon.

2. Blauweregen over de muur

Een welbekende klimplant is blauweregen (Wisteria). Maar wist je dat de bloemen zoet ruiken? Zelfs ‘s nachts. Laat blauweregen dus groeien rond je slaapkamerraam, want van de zoete geur doezel je lekker in. De plant bloeit al in mei met lange, elegante bloemtrossen in blauwpaars, wit of roze. Tip: als je een blauweregen wilt aanschaffen, neem dan een exemplaar dat al bloeit. Bij gezaaide varianten kan het soms 10 jaar duren voor ze voor de eerste keer bloeien.

Het is goed toeven in de schaduw van blauweregen.
Toscaanse jasmijn geeft prachtige witte bloemen en geurt heerlijk.
Toscaanse jasmijn geeft prachtige witte bloemen en geurt heerlijk.

3. Uitbundige Toscaanse jasmijn

De Toscaanse (ster)jasmijn (Trachelospermum jasminoides) is een uitbundige klimmer, groeier én bloeier die ook nog eens heerlijk geurt. Je geniet bovendien lang van deze fijne tuinplant, want de bloeitijd loopt van juni tot in september. Toscaanse jasmijn is wintergroen, dus ook ’s winters geeft de plant kleur aan de border of muur. Zorg voor een beschutte plek in de zon en je ziet ontelbaar veel witte bloemetjes verschijnen.

4. Fleurige pronkerwt

De pronkerwt (Lathyrus odoratus) is een typische plant voor een cottage tuin. De tweede naam, odoratus, verwijst naar de heerlijke geur die de bloemen verspreiden. De zelf hechtende klimplant bloeit van juni tot september en kan goed aan een hekwerk omhoog klimmen. De vele pasteltinten van de bloemen zijn ook een aanrader voor in een vaas.

Pronkerwten vinden zelf hun weg omhoog langs een hek.

5. Witte klimhortensia

Hortensia’s zijn onverminderd populair in Nederlandse tuinen. Ga voor variatie binnen de soort en plaats klimhortensia (Hydrangea petiolaris) tegen de schutting. Deze witte bloeier geeft grote bloemschermen met een kruidige geur. De plant trekt veel bijen en vlinders aan en groeit op de juiste plek – als ze de kans krijgt – tot wel 20 m de hoogte in tegen schutting of muur.

Klimhortensia's zijn sfeervolle bloeiers.
Nachtvlinders lok je met wilde kamperfoelie naar de tuin.
Nachtvlinders lok je met wilde kamperfoelie naar de tuin.

6. Kamperfoelie: geurende klimplant voor vlinders

De bloemen van de wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum) zijn bedoeld om nachtvlinders te verleiden en verspreiden al van ver hun geur, in loofbossen of op open plekken aan de rand van een bos. De plant bloeit van juni tot september en heeft opvallende bloemen in roomwit of zachtgeel. In de volle zon willen ze aan de buitenzijde nog weleens rood kleuren. Heb je liever helemaal rood-roze bloemen? Dan is rode boskamperfoelie ‘Serotina’ wat voor je. Kamperfoelie ruikt sterk naar honing en werkt licht bedwelmend.

7. Schijnaugurk of klimbes voor de pergola

Hij wordt ook wel schijnaugurk en chocoladeplant genoemd: klimbes (Akebia Quinata). Aan het begin van de lente komen de purperen tot chocoladekleurige bloemen tevoorschijn, die ruiken naar vanille. In de zomer worden ze gevolgd door vruchtjes die op kleine augurken lijken. De klimbes doet het goed tegen gevels en pergola’s, maar kan zich ook omhoog slingeren aan dode bomen. De kleine, opvallende bloemetjes bloeien in april en mei en fleuren alles op.

Kun je niet genoeg krijgen van klimplanten? Doe meer inspiratie op met deze klimplanten voor de tuin.

Sierlijke purperen bloemen van kiwibes.
3.3/5 - (19)