Met onze Buitenelven-tips voor geurende klimplanten geef je je tuin een extra dimensie.
Kamperfoelie heeft een sterke geur die je al op grote afstand ruikt.

Geniet van geurende klimplanten in je tuin

Vroeger nam je regelmatig een ‘ruikertje’ voor iemand mee: een bosje verse bloemen. Geuren horen van oudsher bij onze beleving van bloemen en planten en roepen een gevoel op, een herinnering, of een sfeer. Wie geniet er niet van de geur van lavendel in de zomer, of kamperfoelie? Zorg voor geur en daardoor meer beleving in je tuin met onze tips voor geurende klimplanten.

Met onze Buitenelven-tips voor geurende klimplanten geef je je tuin een extra dimensie.
Klimmers tegen een schutting of pergola zien er niet alleen fraai uit, maar laten je hele tuin heerlijk geuren.

Geurende klimplanten als blikvanger

Hoewel je tuinontwerp voornamelijk gebaseerd is op het oog en het visuele, is het altijd mogelijk om met geurende planten, bloemen en struiken een extra dimensie toe te voegen aan je tuin. Kies je favoriete geur en plaats deze planten tussen je bestaande planten, of gebruik een klimplant om een hek, schutting of pergola te sieren. Deze klimmers geuren fijn:

  • Rosa ‘Abraham Darby’ is een Engelse roos met een sterk kruidige en fruitige geur. De bloeier kan als heester of als klimplant worden gebruikt en heeft komvormige bloemen. De roos bloeit soms al in mei met bloemen in roze, abrikoos en zachtgele tinten.
  • Blauwe regen (Wisteria) De bloemen geuren zoet, ook ‘s nachts. Laat Wisteria dus groeien rond je slaapkamerraam, want van de zoete geur doezel je lekker in. Bloeit al in mei met lange, elegante bloemtrossen in blauwpaars, wit of roze. Tip: als je een blauwe regen wilt aanschaffen, neem dan een exemplaar die al bloeit. Bij gezaaide varianten kan het soms 10 jaar duren voor ze voor de eerste keer bloeien.
  • Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides) of sterjasmijn is een uitbundige plant die heerlijk geurt. Het blad is donkergroen en blijft aan de plant. Houdt van een beschutte plek.
  • Pronkerwt (Lathyrus odoratus) is een typische plant voor een cottage tuin, zijn tweede naam verwijst naar de heerlijke geur die hij verspreidt. De zelfhechtende klimplant bloeit van juni tot september en kan goed aan een hekwerk omhoog klimmen. De pastelkleurige bloemen staan ook mooi in een vaas.
  • De klimhortensia (Hydrangea Petiolaris) heeft grote bloemschermen die een kruidige geur afgeven. De plant trekt veel bijen en vlinders aan en groeit tot wel 20 meter hoog tegen een schutting of muur aan.
  • De bloemen van de wilde kamperfoelie (Lonicera Caprifolium of Periclymenum) zijn bedoeld om nachtvlinders te verleiden en geuren al van ver in bossen of op open plekken aan de rand van een bos. De plant bloeit van juni tot september en heeft opvallende bloemen, die aan de buitenkant wit en aan de binnenkant geel en/of rood zijn. Kamperfoelie geurt sterk naar honing en werkt licht bedwelmend.
  • Hij wordt ook wel schijnaugurk en chocoladeplant genoemd: de klimbes (Akebia Quinata) Aan het begin van de lente komen de chocoladekleurige bloemen tevoorschijn, die ruiken naar vanille. In de zomer komen er vruchtjes aan, die op kleine augurken lijken. De klimbes doet het goed op gevels en pergola’s, maar kunnen zich ook omhoog slingeren aan dode bomen. De kleine, opvallende bloemetjes fleuren alles op.
Met onze Buitenelven-tips voor geurende klimplanten geef je je tuin een extra dimensie.
De Sterjasmijn heeft prachtige bloemen en geurt heerlijk.

Tips om nog meer van geur te genieten

Te harde wind zorgt ervoor dat geuren vervliegen, dus probeer in windstille hoekjes te planten. Eenmaal geurende klimplanten in je tuin? Dan is het tijd om extra te genieten. Zet een mooi bankje neer en laat de geuren op je afkomen. En hoe meer geuren in je tuin, hoe meer de natuur ervan mee geniet: insecten zoals de hommel en de bij, maar ook vlinders en verschillende vogels zullen de weg naar je tuin weten te vinden.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email