2908-a01c5971c567e76afe4f1a06698336ba - kopie

Geraniums: veelzijdiger dan je denkt

Geraniums saai? Nee joh! Achter de geraniums zitten is er al lang niet meer bij. De nieuwe generatie is mooier en sterker dan ooit. Met een uitgebreid kleurenpalet, zoals de tweekleurige geraniums. En wist je dat er soorten zijn die je kunt eten en heerlijk ruiken? Allesbehalve oubollig dus.

Verrassende kleuren

Waarschijnlijk ken je de bekendste geraniumsoorten wel: de staande (Pelargonium zonale), de hangende (Pelargonium peltatum) en de Franse geranium (Pelargonium grandiflorum). Stuk voor stuk echte zomerbloeiers. De meest voorkomende kleuren zijn wit, roze, paars en rood. Laat je ook verrassen door nieuwe geraniums met tweekleurige bloemen: ton sur ton of met een contrasterend oog.

Eetbare geraniums

Naast dat geraniums er vrolijk uitzien in je tuin of op je balkon, kun je ze ook prima eten. Gebruik de bloemen en bladeren van geurgeraniums (Pelargonium graveolens) in (na)gerechten, salades en cakes en voeg zo een rozen-, kokos- of muntsmaak toe. En goed om te weten: citroengeraniums (Pelargonium cripsum) houden met de frisse citroengeur muggen op afstand.

Zo verzorg je ze

Zet geraniums op een zonnige plek of in de halfschaduw op je balkon of terras. Geef ze regelmatig water en verwijder uitgebloeide bloemen, dan geven ze continu nieuwe bloemknoppen. De bloei duurt tot in het najaar. Wil je een extra uitbundige bloei? Geef dan eens per twee weken plantenvoeding. Tip: geraniums combineren goed met andere zomerbloeiers als petunia, lobelia en verbena.

Foto’s Pelargonium for Europe

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email