Pelargonium is een dankbare, lang bloeiende eenjarige voor balkon en terras – Tuinieren met Buitenleven
Pelargoniums zijn er in honderden verschillende kleuren en bloeiwijzen.

Goed idee: Pelargoniums op je terras

Ouderwets leuke kuipplanten zijn weer helemaal in. En niet voor niets: het zijn dankbare bloeiers die de hele zomer voor kleur zorgen op je terras. Onze favoriet? Pelargonium. Dit niet-winterharde nichtje van de ooievaarsbek is er in zeker 250 soorten, waaronder geurende variëteiten.

Achter de geraniums

In de volksmond wordt de Pelargonium nog steeds geranium genoemd. Deze klassieke naamsverwarring ontstond al in de zeventiende eeuw. Toen de eerste zomerbloeiers vanuit Zuid-Afrika naar Europa kwamen, vond men ze op de winterharde vaste tuinplant ooievaarsbek (Geranium) lijken. Pas in de achttiende eeuw ontdekten botanici verschillen tussen de twee. Er is nog altijd weinig draagvlak voor de officiële naam. De uitdrukking ‘Achter de geraniums zitten’ draagt daar zeker aan bij. Gelukkig mag je anno 2019 gezien worden op een terras vol van deze geraniums; het zijn uitbundige langbloeiers!

Pelargonium is een dankbare, lang bloeiende eenjarige voor balkon en terras – Tuinieren met Buitenleven
Ook in een eenvoudige bloempot knallen deze roze pelargoniums eruit.

Steeds weer nieuwe bloemen

Anders dan nichtje de tuingeranium of ooievaarsbek, zijn Pelargoniums niet winterhard. Vandaar dat ze pas na half mei naar buiten kunnen. En als je ze niet voor de eerste nachtvorst naar binnenhaalt, houd je zwarte, snotterige restjes over. Prettig dat je de planten wel prima binnen kunt laten overwinteren én vermeerderen. Knip ze een beetje terug en probeer de gesnoeide delen op te potten. Ze maken makkelijk worteltjes. Hier staat tegenover dat Pelargoniums in de zomer eindeloos nieuwe bloemen maken. Zelfs als de aarde wat uitdroogt, geeft deze plant het niet op. Blijf wel regelmatig de dode bloemen wegplukken; zo vormen zich weer bloemknoppen. En geef de planten een lichte, zonnige plek.

Meer dan 300 soorten Pelargonium

Pelargoniums hebben een verrassend groot kleurenpalet, van pastel tot lekker fel. Ook het blad is decoratief; fluweelachtig groen, glanzend glad en geel gerand of juist rood en gekruld. Bij gespecialiseerde kwekers als Morning Glory in Aalsmeer en Van der Velde in Heerde kijk je je ogen uit: er zijn meer dan 300 verschillende soorten Pelargonium! En die zijn dan weer onderverdeeld in duizenden variëteiten.

Pelargonium is een dankbare, lang bloeiende eenjarige voor balkon en terras – Tuinieren met Buitenleven
Pelargoniums in verschillende kleuren geven een vrolijk effect op een effen achtergrond.

Sinaasappelaroma

De bekendste soorten zijn de staande (Pelargonium zonale), de hangende (Pelargonium peltatum) en de Franse geranium (Pelargonium grandiflorum). Bijzonder zijn ook de geurgeraniums (Pelargonium graveolens), zowel de bloemen als de blaadjes zijn eetbaar. Zodra het waait of je raakt het blad aan, verspreiden de planten hun geur. De graveolens wordt ook wel rozenpelargonium genoemd vanwege het intense rozenaroma. Maar er zijn ook variëteiten die naar citroen, sinaasappel en pepermunt ruiken. Handig is dat die muggen op afstand houden.

Spelen met Pelargoniums

Pelargonium is een dankbare, lang bloeiende eenjarige voor balkon en terras – Tuinieren met Buitenleven
Met een groep verschillende Pelargoniums maak je een mooie ton sur ton verticale bloementuin. Foto Pelargonium for Europe

Combineer Pelargonium met elkaar voor een bont bloeiend terras. Zet bijvoorbeeld verschillende hangpelargoniums in een plantenstandaard op hoge poten. Die laten hun bloemen prachtig over de rand hangen. Of takel Pelargoniums op in hanging baskets. Ze zorgen voor bloemenwolken op niveau. Je kunt met de planten ook een saaie schutting of muur verlevendigen. Voor een speels effect hang je de potten op verschillende hoogten.

Nieuwgierig naar meer over de eetbare geranium? Lees verder: ‘Geraniums: veelzijdiger dan je denkt‘.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email