Kale plekken in het gras
Kale plekken in het gras.

Handige tuintips voor september

September is een geschikte maand om kale plekken in je gazon bij te werken, grote planten een verjongingskuur te geven en rabarber te planten. Lees hier de tuintips om mee aan de slag te gaan.

‘Wondergraszaad’ tegen kaal gazon

Na de warme periode die we hebben gehad, komt deze tuintip wellicht van pas. Om de ontstane kale plekken in je gazon bij te werken, gebruik je ‘wondergraszaad’. Dit zorgt snel voor het gewenste resultaat. Voordat je dit graszaad zaait, maai je eerst het bestaande gras, woel je de aarde om op de kale plekken en verwijder je eventueel mos en oud gras. Als de grond erg hard en arm is, kun je eventueel een bodemverbeteraar, speciaal voor gras, toevoegen. Zaai het wondergraszaad royaal in, hark voorzichtig de ingezaaide bodem en geef de dagen daarna voldoende water.

Jonge rabarberplant.
Jonge rabarberplant.

Grote, vaste planten vermenigvuldigen

Grote, vaste planten kun je het best in september een verjongingskuur geven. Snoei de planten helemaal terug, graaf ze uit, deel ze met een spade in stukken en gooi het hart weg. Zet de nieuwe (kleine) planten in nieuw gemaakte plantgaten en geef ze ieder een handvol potgrond en een flinke scheut water. Tuintip: geen mest toevoegen, want alle energie moet naar de kluit en niet naar de groei van de plant. Planten als geranium, vrouwenmantel, flox en purperklokje zijn op deze manier gemakkelijk te vermenigvuldigen.

Tuintip: plant nu rabarber

Ben je een liefhebber van rabarber? Rabarber is een van de eerste planten die in het prille voorjaar ontluiken. De beste tijd om ze aan te planten is september. Zo heb je het jaar daarna al vroeg groen in de tuin en kun je de rabarber in april al oogsten.

Meer tuintips lees je in de rubriek Doe-tips van Buitenleven 2018/7.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email